Crisisnoodopvang voor asielzoekers blijft voorlopig nog nodig
Het bieden van voldoende opvangplekken voor vluchtelingen is al lange tijd een dagelijkse worsteling voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Crisisnoodopvang door gemeenten blijft in ieder geval de komende maanden nog hard nodig.
De recentste cijfers van het COA laten zien dat op 27 februari 52.319 personen recht hadden op opvang. Het gaat zowel om asielzoekers als om statushouders. De laatsten (16.092 personen) zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en wachten op een huis.
Het COA biedt aan bijna 31.000 asielzoekers en statushouders onderdak in reguliere asielzoekerscentra (azc’s). Een kleine 15.000 verblijven in noodopvanglocaties van het COA. De laatste groep (circa 6600 personen) wordt buiten het COA opgevangen. Zij verblijft bijvoorbeeld in de crisisnoodopvang. Elke veiligheidsregio heeft de verantwoordelijkheid in enkele gemeenten dergelijke opvang te regelen. Op dit moment wordt er in totaal op circa tachtig plaatsen crisisnoodopvang geboden.
Hiervoor zijn uiteenlopende locaties in gebruik, zoals sporthallen, hotels, kantoorpanden en schepen. Asielzoekers kunnen hier beperkte tijd verblijven. Komt er een einde aan de opvang in een locatie, dan verhuizen de bewoners naar een andere plek. Zo kwam de crisisnoodopvang op een schip in Genemuiden (84 bedden) en in flex-units in Lexmond (70 bedden) dinsdag na enkele maanden ten einde.
De crisisnoodopvang voor 224 asielzoekers in Nijmegen, in een voormalige manege op het terrein van de Radboud Universiteit, zou in eerste instantie per 1 januari sluiten. Vanwege een blijvend tekort aan plekken werd de opvang verlengd tot 1 maart. Intussen is besloten dat de locatie tot uiterlijk 1 juli open mag blijven.
Eerder verlengde Dordrecht de crisisnoodopvang aan de Marconiweg, voor maximaal 160 asielzoekers, tot 31 maart. In dezelfde veiligheidsregio (Zuid-Holland Zuid) bieden Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Oud-Beijerland en Papendrecht al geruime tijd dergelijke opvang.
Nieuwe locaties openen woensdag de deuren in onder meer Zalkerbroek (gemeente Kampen) en Kedichem (gemeente Vijfheerenlanden). In beide plaatsen krijgen asielzoekers onderdak in een hotel. Ede nam deze week een leegstaand kantoorpand in gebruik voor de opvang van maximaal 111 asielzoekers.
Volksraadpleging
Intussen is het COA „voortdurend bezig nieuwe locaties te verwerven en opvangplekken te realiseren”. Zo lang de capaciteit ontoereikend is, zal crisisnoodopvang nodig blijven, om te voorkomen dat asielzoekers opnieuw buiten moeten overnachten, zoals afgelopen zomer bij het aanmeldcentrum in Ter Apel het geval was. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft recent gevraagd de crisisnoodopvanglocaties tot 1 juli open te houden.
Op dit moment is het voor zowel het COA als de veiligheidsregio’s nog wekelijks een uitdaging om voldoende bedden voor asielzoekers en statushouders beschikbaar te hebben. Ook de komende tijd zal menige gemeente zich het hoofd breken over (tijdelijke) opvang van asielzoekers. Zo staat het onderwerp in Velsen-Noord opnieuw op de agenda. Hier biedt het COA sinds 21 september op een passagiersschip, Silja Europa, noodopvang aan maximaal duizend asielzoekers en statushouders. De afspraak tussen het COA en de gemeente Velsen gold tot 1 maart.
Na een verzoek van het Rijk besluit de gemeente half maart, na een volksraadpleging, of het schip toch langer mag blijven of dat de noodopvanglocatie wordt opgeheven. In dat laatste geval zal het passagiersschip Velsen-Noord voor 16 april verlaten en moet er elders dus weer een nieuwe locatie worden gevonden.