Kerk & religievrijlating
Iran geeft twee christenen amnestie vanwege verjaardag Islamitische Revolutie

Teheran. De Iraanse regering heeft de afgelopen week twee gevangengenomen christelijke bekeerlingen gratie verleend en vrijgelaten.

Redactie kerk
De beruchte Evin-gevangenis in Teheran. beeld Wikipedia
De beruchte Evin-gevangenis in Teheran. beeld Wikipedia

Dat meldde de website persecution.org dinsdag. De vrijlating gebeurde in het kader van de jaarlijkse traditie om gevangenen gratie te verlenen ter gelegenheid van de verjaardag van de Islamitische Revolutie van 1979.

Hadi Rahimi werd op maandag 20 februari vrijgelaten nadat hij iets meer dan een jaar in de gevangenis had gezeten. Saheb Fadaie werd al op 9 februari vrijgelaten; hij zat vijf jaar in de gevangenis. Beide mannen waren gevangengezet op beschuldiging van „handelen tegen de nationale veiligheid door het organiseren van huiskerken en het promoten van het ‘zionistische’ christendom”.
De mannen waren opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar in de loop van de jaren veel christenen gevangen hebben gezeten. Omdat ze zich van de islam tot het christendom bekeerden, worden ze in Iran niet als christen erkend. Ze hebben daarom niet de vrijheid om hun geloof te belijden en krijgen ook geen bescherming bij de uitoefening ervan. Veel van deze bekeerlingen worden beschuldigd van „propaganda tegen de staat door het christendom te promoten” of van „handelingen tegen de nationale veiligheid door evangelisatieactiviteiten uit te voeren”.
Tientallen christenen zitten nog altijd opgesloten in Iraanse gevangenissen. Het regime blijft de beoefening van het christelijk geloof door bekeerlingen inperken en tegenwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer