Synode GG: Meer gesprek om interne eenheid te versterken
De Gereformeerde Gemeenten (GG) willen de eenheid binnen het kerkgenootschap versterken door meer het onderling gesprek aan te gaan over leer en leven naar Schrift en belijdenis en over de prediking die de GG altijd heeft gekenmerkt.
Dat kan tijdens ambtsdragersbijeenkomsten en kerkvisitaties en door binnen de classes meer het inhoudelijk gesprek met elkaar te voeren. De afgevaardigden namen woensdagmiddag een notitie aan van de commissie interne eenheid die in opdracht van de synode nadacht over de versterking van de eenheid.
Het kernpunt in het nadenken over die eenheid noemde ds. G. Clements (Gouda) dat ambtsdragers „samen verantwoordelijk zijn voor mensen op weg naar de eeuwigheid, naar de grote Godsontmoeting.”
Tegelijk is er nood in de gemeenten, zo zei de rector van de Theologische School in de toelichting op het notite. Hij wees op „weinig innig geestelijk leven”, „toenemende liggingsverschillen” en een andere levensstijl met minder aandacht voor „de soberheid vanuit het calvinisme die altijd is benadrukt onder ons.”
Eigene
In het rapport staat een korte beschrijving van het „eigene van de Gereformeerde Gemeenten”, waarbij gewezen wordt op het „werk van God Drie-enig”, de „orde des heils” en de lijn die ds. A. Vergunst tijdens zijn leven uitzette over de prediking. Deze paragrafen van het rapport vond de synode zo belangrijk dat deze breed verspreid zullen worden naar alle classes, kerkenraden en predikanten en ook via een samenvatting in De Saambinder, wekelijkse uitgave van de GG.
Predikanten moeten tijdens bezoeken aan gemeenten (kerkvisitaties) „broederlijk en inhoudelijk bespreken hoe de kerkenraad ambtelijk leiding geeft aan het geestelijk leven in de gemeente”, zo vindt de synode. Ds. S. Maljaars (’s-Gravenpolder) ziet ook een grote rol weggelegd voor de consulent. „Die heeft een informerende en corrigerende taak, aldus de kerkorde. Misschien kan dat nog wel meer invloed hebben dan het gesprek tijdens kerkvisitaties.” Een gesprek tussen de predikanten binnen één classis werd ook een goede mogelijkheid genoemd voor een meer inhoudelijk gesprek met elkaar.
Vasthouden
Breed klonk de oproep om elkaar op te zoeken en vast te houden. Synodevoorzitter ds. P. Mulder (Leiderdorp) wees daarbij op de houding van David: „Als Saul en Jonathan beiden omkomen, spreekt David over „die lieflijken”. Wat moet ik dan zeggen over mijn broeders? Als we die plek mogen innemen, dan heb ik zoveel schuld.”
Zorg klonk er van verschillende kanten over de toenemende liggingsverschillen binnen de GG en een afnemend kerkelijk besef. Ds. G.W.S. Mulder (Ridderkerk) riep –samen met anderen– op tot „loyaliteit” binnen de kerk. „Loyaliteit is een sleutelwoord. Waar hoor ik bij en wat mag dat mij kosten? Misschien mag dat begrip meer plaats krijgen in dit rapport. Het gaat over spreken met elkaar, maar ook aanspreken op.”
Ds. W. Visscher (Amersfoort) vroeg om duidelijke punten voor het gesprek met elkaar. „We moeten concretiseren wat grenzen en aandachtspunten zijn rond de bezinning over eenheid.”