EconomieTransport

Van de EU moet vrachtverkeer met 90 procent CO2-uitstoot minderen

De Europese Commissie presenteerde dinsdag het plan om de CO2-uitstoot van nieuwe vrachtwagens stapsgewijs omlaag te brengen.

15 February 2023 13:14Gewijzigd op 15 February 2023 13:20Leestijd 3 minuten
beeld ANP, Bas Czerwinski
beeld ANP, Bas Czerwinski

De emissie van nieuwe modellen moet in 2040 90 procent lager liggen dan in 2019. Nieuwe stadsbussen moeten in 2030 al emissievrij zijn.

De huidige emissienormen voor zware bedrijfsvoertuigen dateren uit 2019, maar sluiten niet meer aan bij de klimaatdoelen van de EU om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Vrachtwagens en bussen zijn volgens de commissie nu verantwoordelijk voor meer dan 6 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU.

Daarom zijn volgens vicevoorzitter Frans Timmermans, die het plan presenteerde, strengere eisen nodig „om onze doelstellingen op het gebied van klimaat te bereiken”.

De commissie stelde eerder al voor dat vanaf 2035 geen benzine- en dieselauto’s meer gemaakt mogen worden. Daarmee stemde het Europarlement dinsdag definitief in. Het plan om nu ook de uitstoot van vrachtwagens te minderen, moet nog door de lidstaten en het Europarlement worden behandeld.

Ontoereikend

„Het Commissievoorstel is ontoereikend om de klimaatdoelen te halen”, zegt Nadine Mingers van Transport & Environment, een koepelorganisatie van Europese organisaties die zich voor duurzaam vervoer inzetten. „Vrachtwagens gaan gemiddeld twintig jaar mee. Zonder strengere eisen zullen ook na 2050 nog vervuilende dieselvrachtauto’s op onze wegen rijden.”

Transport en Logistiek Nederland, de organisatie voor de Nederlandse transportsector, „steunt de overgang naar emissieloze vrachtauto’s” volledig. Maar volgens haar zitten er ook heel wat haken en ogen aan het plan. Zo wordt het nog een uitdaging om te zorgen voor betaalbare modellen en vrachtwagens met een actieradius die toereikend is voor ver transport. Bovendien „is een ontoereikende beschikbaarheid van laadinfrastructuur de grootste zorg die het bedrijfsleven kan afhouden van het realiseren van een emissieloze toekomst”, waarschuwt Transport en Logistiek Nederland.

19059068.JPG
Ook nieuwe bussen moeten emissievrij beeld ANP, Ramon van Flymen

Volgens Mingers zal het zo’n vaart niet lopen. „Vrachtwagenfabrikanten bieden steeds meer elektrische modellen aan. Volvo Trucks wil dat in 2030 minimaal de helft van hun productie uit elektrische vrachtwagens bestaat. Zodra er meer geproduceerd worden, treden schaalvoordelen op. Ik verwacht dat de prijzen dan omlaag gaan.”

Laadpalen

Ook het huidige tekort aan laadinfrastructuur is geen argument zegt Mingers. „Er is EU-wetgeving in de maak om voor voldoende laadpalen te zorgen. Naast dit publieke initiatief is er een joint venture van de drie grootste vrachtwagenproducenten Volvo, Daimler en Traton om een openbaar laadnetwerk voor elektrische trucks in Europa uit te rollen.”

Daarnaast zal de actieradius van elektrische vrachtwagens omhoog gaan, verwacht Mingers. „Producenten maakten in 2022 bekend dat ze elektrische vrachtwagens gaan maken met een actieradius van tot wel 500 kilometer. In dat geval kunnen elektrische trucks zo’n 800 kilometer per dag afleggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer