Binnenland
Op verzoek van vluchtelingen vaak geen Syrische vlaggen halfstok

In heel Nederland hangen Turkse en Nederlandse vlaggen halfstok vanwege de zware aardbeving daar. Net over de grens in Syrië zijn ook veel doden gevallen, maar daarvoor hangen vrijwel nergens Syrische vlaggen halfstok. Op verzoek van de vluchtelingen uit dat land, laten gemeenten weten.

ANP

Onder meer in Helmond hangt wel de Turkse, maar niet de Syrische vlag. „De Syrische gemeenschap heeft aangegeven dat die vlag voor hen te veel verbonden is met het wrede regime van Bashar al- Assad”, legt de Brabantse gemeente op Twitter uit. De gemeente Zandvoort meldt op haar site: „Op verzoek van de Syrische gemeenschap in de regio is de keuze gemaakt om niet de Syrische vlag te voeren.”

Tilburg heeft woensdag wel de regeringsvlag van Syrië gehesen op het stadhuis, naast die van Turkije. „We willen uiting geven aan ons medeleven met alle getroffenen. We richten ons op iedereen daar en hier die met onzekerheid en leed wordt geconfronteerd en voor ons heeft dat geen politieke lading”, aldus de woordvoerster van burgemeester Theo Weterings. Volgens de gemeente zijn er vooralsnog geen klachten gekomen vanuit de Syrische gemeenschap in de stad.

De gemeenten Haarlem en Gilze en Rijen laten weten dat ze voor de vlag van Turkije hebben gekozen omdat daar het epicentrum lag. Bij het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn hangt de Nederlandse vlag halfstok. De zendmast in de plaats is verlicht in de kleuren van de Turkse en Syrische vlaggen: rood, wit, groen en zwart. Bijkomend voordeel: de vlaggen van de regering en de oppositie in Syrië hebben dezelfde kleuren, in een andere samenstelling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer