live
Buitenlandliveblog aardbeving

Zeker 3586 doden in Turkije en Syrië; dodental blijft snel oplopen

Een aardbeving met het epicentrum in het zuiden van Turkije heeft maandagochtend aan zeker 1400 mensen in Syrië en Turkije het leven gekost.

ANP6 February 2023 06:42Gewijzigd op 7 February 2023 08:30

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit het liveblog. Bekijk het nieuwe liveblog van dinsdag 7 februari via deze link:

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen. De zwaarste bevingen hadden een kracht van 7.8 en 7.5.

Maandag zijn al meer dan honderd naschokken geweest, die de hele dag doorgaan. In Turkije en Syrië zijn al zeker 3500 mensen om het leven gekomen door de natuurramp.

Meer dan 3500 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

Het dodental in Turkije en Syrië loopt ook uren na de verwoestende aardbevingen nog steeds snel op. Volgens de Turkse rampendienst AFAD zijn in dat land zeker 2316 mensen om het leven gekomen. In Syrië zijn zeker 1270 doden, waardoor in totaal minstens 3586 mensen de natuurramp niet hebben overleefd.

Turkije spreekt over meer dan 12.000 gewonden en ook in Syrië zijn duizenden mensen gewond geraakt. Reddingswerkers zijn druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin. De verwachting is dat het dodental de komende uren blijft oplopen. De hulpdiensten waarschuwen nog steeds voor naschokken.

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.

Door de aardbevingen zijn meer dan 3000 doden gevallen in het zuidoosten van Turkije en over de grens met Syrië. Veel mensen zijn nog vermist.

Het Rode Kruis helpt mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp, het bemensen van ambulances en het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis. Ook vangt de organisatie mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens.

De aardbevingen hebben zeker tien provincies getroffen in Turkije en in Syrië stortten gebouwen in onder meer Hama, Aleppo, Latakia en Tartous in. Aangezien het momenteel erg koud is in de regio, er op veel plekken sneeuw ligt en er zware stormen zijn, is het lastig om hulpteams en goederen op locatie te krijgen.

Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 3000

Het dodental na de aardbevingen in Zuid-Turkije is opgelopen tot zeker 3032 mensen. Duizenden mensen raakten gewond en reddingswerkers zoeken onder het puin naar overlevenden. De verwachting is dat het dodental de komende uren verder oploopt.

Volgens de Turkse rampendienst zijn er in dat land tot nu toe 1762 doden. In Syrië zijn in de gebieden die door de rebellen worden gecontroleerd meer dan 700 doden, in regeringsgebieden gaat het in elk geval om 570 slachtoffers.

In beide landen samen gaat het naar verluidt om zeker 15.000 gewonden. De hulpdiensten waarschuwen nog steeds voor naschokken.

Turkse belangenorganisatie Milli Görüs: beving verschrikkelijk

De duizenden doden en de enorme verwoesting door de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn „verschrikkelijk”. Dat zegt Orhan Kocer van de belangenorganisatie voor Turkse Nederlanders Milli Görüs Noord-Nederland. „Ik heb er geen woorden voor. We volgen het nieuws constant.”

„Je wordt wakker en ziet het nieuws. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. De beving was ook midden in de nacht toen mensen lagen te slapen en de weersomstandigheden zijn erg slecht. Het is ijskoud en dorpen en steden zijn slecht bereikbaar. Je kunt je hier moeilijk voorstellen wat er is gebeurd.”

Volgens Kocer zijn Turkse Nederlanders erg bezorgd over wat er met familieleden is gebeurd. Milli Görüs is al bezig geld en hulpgoederen in te zamelen om naar het rampgebied te sturen. „We moeten zo snel mogelijk hulp bieden aan de mensen daar”, aldus Kocer.

Milli Görüs is ook een koepelorganisatie voor Turkse moskeeën in Nederland. Kocer stelt dat in moskeeën tijdens het gebed wordt stilgestaan bij de ramp, die al meer dan 2600 mensenlevens heeft geëist in Turkije en buurland Syrië. „We doen smeekbedes vanuit het geloof en reciteren uit de Koran”, zegt Kocer.

Hij stelt verder dat veel mensen in Turkije nu in grote angst leven voor nieuwe aardbevingen, niet alleen in het rampgebied maar ook elders in het land. „Het is heel angstaanjagend. Mensen durven het huis niet meer in. De aardbeving heeft enorme paniek gezaaid.”

Nederlands reddingsteam vertrokken naar Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is rond 19.20 uur vanaf Eindhoven Airport met een vliegtuig van Corendon vertrokken naar het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 2600 mensen overleden.

Om 20.00 uur vertrekt nog een vrachtvliegtuig vanuit Eindhoven naar Turkije, met 15 ton materieel. Het gaat onder meer om gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

462255242.jpg
Leden van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR komen aan bij vliegbasis Eindhoven. beeld ANP SEM VAN DER WAL

In het team zitten mensen van politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen.

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

Zeven dagen van nationale rouw in Turkije, vlaggen halfstok

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in het land. De vlaggen blijven tot zondag zonsondergang halfstok hangen, staat in een overheidsdecreet.

Bij de bevingen zijn in Turkije minstens 1651 mensen omgekomen en meer dan 11.000 gewond geraakt. Veel mensen liggen nog onder het puin.

Eerder werd bekend dat alle scholen in Turkije een week dicht blijven. Alle onderwijsinstellingen worden gebruikt om inwoners van het aardbevingsgebied van onderdak en voedsel te voorzien.

Meer dan 2500 doden in Turkije en Syrië na aardbevingen

Door de aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn zeker 2509 mensen om het leven gekomen. In Turkije overleefden 1541 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 968, met 538 doden in regeringsgebieden en 430 in de gebieden die onder controle staan van de rebellen.

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. Er zijn zeker 9000 gewonden en de zoektocht naar overlevenden is in volle gang. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Turkije en Syrië krijgen internationaal veel noodhulp aangeboden. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak eerder al van de ergste ramp sinds 1939, toen bij een aardbeving 30.000 mensen om het leven kwamen.

Advertentie

Griekse premier belt met Erdogan over noodhulp na aardbevingen

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft maandag gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije. Mitsotakis heeft „onmiddellijke” hulp aangeboden en volgens Athene heeft Erdogan hem daarvoor bedankt. Het was een zeldzaam teken van goede wil tussen de buurlanden, die op gespannen voet met elkaar staan.

Ondanks de spanningen heeft Griekenland maandag een eerste team van 21 reddingswerkers en twee speurhonden naar het rampgebied gestuurd. Mitsotakis beloofde eerder op maandag al om „alle hulp die beschikbaar is” naar Turkije te sturen.

Het parlement zou al akkoord zijn met het sturen van het reddingsteam en Athene is klaar om hulpmiddelen te sturen, zoals dekens, tenten en medische benodigdheden. Waarschijnlijk stijgt maandag nog een militair transportvliegtuig op om dat te leveren.

Turkije en Griekenland liggen vaak overhoop, bijvoorbeeld over de status van eilanden in de Egeïsche Zee of over migranten die de grens oversteken of via boten proberen Griekenland te bereiken. Toch hebben de buurlanden elkaar ook vaker geholpen bij aardbevingen, zoals in 2020 en 1999.

Syrië vraagt internationale gemeenschap om hulp

De Syrische regering vraagt de internationale gemeenschap om hulp nu het land is getroffen door de zware aardbevingen in Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet een beroep op leden van de Verenigde Naties, het Internationale Comité van het Rode Kruis en andere humanitaire organisaties.

Buitenlandminister Faisal Mekdad zegt dat de regering bereid is om internationale organisaties „alle benodigde faciliteiten” aan te bieden zodat zij humanitaire hulp kunnen leveren. Steeds meer landen en hulporganisaties zeggen hulp toe na het natuurgeweld van maandag, aan zowel Turkije als Syrië.

In heel Syrië zijn zeker meer dan 850 doden en 2300 gewonden gevallen. Syrië worstelt door een jarenlange burgeroorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. „Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed”, zei de WHO eerder op maandag.

Islamic Relief Nederland haalt 300.000 euro op voor Turkije

Islamic Relief Nederland heeft maandag zo’n 300.000 euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. De hulporganisatie is de inzamelingsactie SOS Turkije begonnen om geld op te halen voor onder meer voedselpakketten en de wederopbouw van het getroffen gebied. Vanwege drukte raakte de website in de ochtend overbelast waardoor er tijdelijk niet gedoneerd kon worden, zegt directeur M’hamed Abalhaj.

„Mensen hebben massaal gereageerd”, vertelt Abalhaj. „Het raakt ons allemaal, ook omdat het zo dichtbij is. Het is heel fijn dat zovelen zich betrokken voelen.”

Volgens de directeur is het succes van de inzamelingsactie ook te danken aan bekende Nederlanders, zoals Nasrdin Dchar en Najib Amhali, die de actie hebben gedeeld op hun sociale media.
Islamic Relief Nederland is onderdeel van de internationale Islamic Relief Worldwide (IRW), een van de grootste islamitische hulporganisaties ter wereld. De hulporganisatie wil wereldwijd zo’n 20 miljoen Britse pond ophalen voor slachtoffers van de aardbeving. Dat is omgerekend ruim 22 miljoen euro.

Russische militairen helpen in Syrië met puinruimen

Meer dan driehonderd Russische soldaten die in Syrië zijn gestationeerd helpen met puinruimen na de zware aardbevingen die Syrië en Turkije getroffen hebben. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat de militairen maandag meteen zijn begonnen met de hulp en dat ze de beschikking hebben over zestig voertuigen. Ze helpen met „het opruimen van brokstukken, zoeken naar slachtoffers en bieden van medische hulp in de gebieden die het meest zijn verwoest”.

De Russische president Vladimir Poetin had eerder al zijn condoleances overgebracht aan de leiders van Turkije en Syrië na de verwoestende aardbeving die daar maandagochtend plaatsvond. Ook zegt hij hulp toe voor de reddingsoperatie. Rusland heeft goede banden met de regering van Bashar al-Assad en speelt een grote rol in de burgeroorlog die Syrië al jaren teistert.

„Iedereen bang in Turkse Kayseri"

Mustafa Adiyaman uit Gorinchem arriveerde zondag voor familiebezoek bij zijn moeder in Kayseri. Met zijn moeder en zus ging hij vannacht naar buiten. „Iedereen was erg bang”, zegt hij. Adiyaman belt vanuit de auto, waar hij met zijn moeder veiligheid heeft gezocht na de tweede beving van maandagmiddag. „Er zijn ook hier flats ingestort, terwijl we ver van het epicentrum zitten. Het is heel erg.”

„In Aleppo zijn veel mensen buiten”

„Er zijn hier in Aleppo veel mensen buiten”, zegt Wael, die liever niet met naam en toenaam in de krant komt. Hij is geboren en getogen in de Syrische stad, maar maakte niet eerder zo’n zware aardbeving mee. „Om 4:17 uur werden we wakker door de beving. Met mijn familie zijn we naar beneden gegaan en in de auto gaan zitten. Die was gelukkig niet beschadigd, zoals veel andere auto’s.”

Volgens Wael zijn zeker 40 gebouwen in Aleppo ingestort, meest flats. Het gaat volgens hem daarbij vooral om bouwwerken die slecht gebouwd zijn. „De elektriciteit ligt er al de hele dag uit en ook de watertoevoer is onderbroken.” Dat laatste komt door een ingreep van de autoriteiten om te voorkomen dat de leidingen openspringen.”

Wael trok na enkele uren terug naar zijn appartement, totdat er een nieuwe beving kwam. „We zijn toen weer naar buiten gegaan. Voorlopig durven we niet terug. Het is een groot drama hier: het is koud, regenachtig en ook ouderen en kinderen moeten zich buiten zien te redden.” Gelukkig zijn er wel winkels open voor eten en drinken. Voor mensen die een dag boven hun huis zijn verloren, hebben de plaatselijke autoriteiten onderdak geregeld.” Zelf denkt hij erover vanavond weer terug naar zijn huis te gaan, maar aan slapen durft hij niet te denken. „We blijven wakker, zodat we als nodig weer snel weg kunnen.”

Guterres: VN-personeel ter plaatse in aardbevingsgebied

VN-personeel is ter plaatse in Turkije en Syrië, meldt VN-secretaris-generaal António Guterres in een verklaring. Zij zullen hier hulp bieden en bekijken welke behoeften er zijn na de verwoestende aardbevingen van maandag. Bij de VN-vergadering van maandag is een minuut stilte gehouden.

„We rekenen op de internationale gemeenschap om de duizenden families te helpen die door deze ramp zijn getroffen, van wie velen al dringend humanitaire hulp nodig hadden in gebieden waar toegang een uitdaging is”, voegde Guterres eraan toe.

Op Twitter schrijft Guterres dat hij „diep bedroefd” is door het nieuws over „de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië”.

Scholen Turkije blijven week dicht na aardbevingen

Alle scholen in Turkije blijven een week dicht vanwege de zware aardbevingen in het land, meldt de Turkse onderwijsminister Mahmut Özer. Het is de bedoeling dat ze volgende week maandag weer openen.

Alle schoolgebouwen en andere onderwijsgerelateerde instellingen zullen de komende week dienen als centra om inwoners van het aardbevingsgebied van onderdak en voedsel te voorzien.

Honden speuren in het puin

Signi Zoekhonden is aan het inventariseren of ze hulp kan bieden in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. „Hoeveel mensen liggen er onder het puin, hoeveel teams zijn er al aan het zoeken, wat zijn de transportmogelijkheden?”

Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat er in totaal 1498 doden in het land zijn vastgesteld. Dat betekent dat er in Syrië en Turkije bij elkaar zeker 2277 mensen zijn omgekomen bij de twee zware aardbevingen, meldt de NOS.

Verder meldt de AFAD dat inmiddels in alle gebieden die zijn getroffen door de aardbeving reddingsteams zijn aangekomen, en dat er nog verdere versterkingen onderweg zijn.

BuZa heeft nog geen beeld van Nederlanders in aardbevingsgebied

Het is nog niet duidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn in het door zware aardbevingen getroffen gebied in Turkije en Syrië. „Vooralsnog hebben we geen bevestiging van Nederlandse slachtoffers, maar we zijn wel door enkele bezorgde Nederlanders gebeld die geen contact kunnen krijgen met familie of vrienden in het aardbevingsgebied”, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie zegt zijn „uiterste best” te doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over of er Nederlanders zijn getroffen. „Wij staan daarover in contact met de Turkse lokale autoriteiten.”

De aardbevingen in het zuidoosten van Turkije hebben aan vele honderden mensen het leven gekost, ook over de grens met Syrië. Veel mensen zijn nog vermist.

Turkse organisaties in Nederland bijeen voor opzetten acties

Meerdere Turkse organisaties in Nederland komen maandagavond bijeen in Den Haag om acties op te zetten voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. „Ons verdriet is groot”, staat in een gezamenlijk statement van onder meer de Turkse arbeidersvereniging in Nederland HTIB, de Alevitische Federatie in Nederland HAKDER en Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland (DIDF). „We gaan over tot initiatieven waarin we onze solidariteit met Turkse inwoners in het getroffen gebied kunnen tonen.”

De organisaties willen gezamenlijk acties opzetten om de slachtoffers en hun familieleden te ondersteunen. De twee aardbevingen hebben al vele honderden levens gekost. Veel mensen worden nog vermist. „De omvang van de financiële schade is nog niet vastgesteld, maar zal naar verwachting zeer hoog zijn”, schrijven de Turkse organisaties.

Eerder liet HTIB al weten dat ze snel geld gaat inzamelen.

Israël gaat vijand Syrië helpen met gewonden na aardbeving

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag gezegd dat Israël hulp aan Syrië kan geven op verzoek van Syriërs na de zware aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en noordwesten van Syrië.

Hij zei in een toespraak dat hij een Syrisch verzoek om hulp had ontvangen, maar lichtte dat verder niet toe. Syrië en Israël hebben geen diplomatieke betrekkingen en zijn eigenlijk al decennia op voet van oorlog. Hun grens is een wapenstilstandslijn uit 1973.

Netanyahu zei dat hij met een diplomatiek verzoek uit Syrië om humanitaire hulp had ingestemd. Het heeft tot veel speculaties in Israëlische media geleid. Volgens de krant Haaretz heeft niet Syrië maar de Russische diplomatie Netanyahu gevraagd te helpen met het behandelen van Syrische gewonden. Die zouden dan daarvoor naar het noorden van Israël kunnen.

Tientallen landen hebben Turkije hulp aangeboden maar vrijwel niemand het door dictator Bashar al-Assad geregeerde Syrië.

Koningspaar spreekt steun uit voor slachtoffers aardbevingen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via een bericht op sociale media laten weten zwaar geraakt te zijn door het „extreme natuurgeweld” in Turkije en Syrië. „Wij leven intens mee met alle getroffenen”, staat ook in de verklaring die volgt op de aardbevingen.

„De slachtoffers en hun families zijn in onze gedachten, evenals de reddingswerkers die het uiterste doen om mensen in veiligheid te brengen”, aldus het koningspaar. „Zij verdienen alle steun.”

Het zuidoosten van Turkije is maandag getroffen door inmiddels twee zware aardbevingen, die in dat land zeker meer dan duizend mensen het leven hebben gekost. Ook in buurland Syrië is sprake van honderden doden. Ook zijn tientallen gebouwen verwoest.

WHO verwacht flinke stijging van dodental Turkije en Syrië

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht in Turkije en Syrië een „aanzienlijke” stijging van het dodental na de aardbevingen en naschokken van maandag, zegt de regionale directeur Rick Brennan. Hij wijst erop dat vele gebouwen zijn ingestort. Het aantal overleden slachtoffers in beide landen is opgelopen tot in totaal ruim 1800.

Brennan verklaart meer mensen te zullen inzetten in de Turkse stad Gaziantep, het epicentrum van de beving, en kijkt naar de mogelijkheden om meer medische teams naar het gebied te sturen. De hulpverlening wordt volgens de directeur bemoeilijkt door naschokken. Hij wijst op het instortingsgevaar van beschadigde gebouwen.

De WHO levert ook hulp aan Syrië. Over dat land zegt Brennan dat het te maken heeft met een „perfecte storm”. Syrië worstelt door een jarenlange burgeroorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. „Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed.”

De WHO laat weten mee te leven met de slachtoffers van de aardbeving. „Onze gedachten zijn bij de families die hun geliefden hebben verloren”, liet WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus eerder via Twitter weten.

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie.

Het Rode Kruis helpt mensen onder het puin vandaan te halen en zorgt voor eerste hulp, het bemensen van ambulances en het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis. Ook vangt de organisatie mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens.

Turkse Nederlanders bezorgd over familie in aardbevingsgebied

Turkse Nederlanders maken zich grote zorgen over hun familie die in het gebied wonen in Turkije dat is getroffen door zware aardbevingen. Zo is Haydar Toksoz uit Amsterdam in alle staten omdat hij nog geen contact heeft kunnen krijgen met zijn 82-jarige moeder, die woont de provincie Hatay. „Mijn hele familie woont in dat gebied. Alle steden zijn door de ramp verwoest.”

Toksoz heeft wel gesproken met een buurvrouw, die vertelde dat ze zijn moeder heeft gezien. Gerust is hij nog niet. „Ik weet niet waar ze nu is.” De man kan door de emoties bijna niet uit zijn woorden komen. „We weten niet wat we nu moeten doen.”

De Nederlands-Turkse schrijver Celal Altuntas deed op sociale media een dringend beroep op Nederlanders om steun voor de Turkse bevolking. De Rotterdammer staat in nauw contact met zijn familie in de miljoenenstad Diyarbakir, die zwaar getroffen is door de twee aardbevingen. Hij sprak maandagochtend zijn broer in de stad. „Iedereen staat wezenloos op straat, niemand durft weer naar binnen te gaan uit angst voor instorting of nieuwe bevingen”, vertelt Altuntas.

In zijn directe familie zijn vooralsnog geen slachtoffers gevallen. „Maar iedereen is zich wezenloos geschrokken, een beving als deze hebben ze nog nooit meegemaakt. De meeste flats zijn niet meer bewoonbaar. Bovendien is het heel koud op dit moment. Iedereen vreest voor de nacht en de tijd die komen gaat.”

Via de telefoon en sociale media probeert Altuntas de situatie in Turkije nauwlettend te volgen. „Er zijn heel veel Turkse Nederlanders met familie in dit gebied. Je merkt dat dit een schok heeft veroorzaakt in de Turks-Nederlandse gemeenschap. We hopen op solidariteit en saamhorigheid van onze mede-Nederlanders.”

Duizenden reddingswerkers zoeken naar slachtoffers beving Turkije

Zo’n 9000 reddingswerkers zijn in Turkije bezig met de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving die maandagochtend plaatsvond op de grens met Syrië. Dat melden Turkse media na een persconferentie van president Recep Tayyip Erdogan en vicepresident Fuat Oktay.

De reddingsteams komen vanuit het hele land naar het aardbevingsgebied. Erdogan zegt dat er al 2470 mensen levend onder het puin vandaan zijn gehaald.

ANP-462244110.jpg
Reddingswerkers en bewoners zoeken naar overlevenden van de aardbeving. beeld AFP, Omar HAJ KADOUR
Turkije vraagt NAVO om medische teams en veldhospitalen

Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten formeel gevraagd te helpen bij de nasleep van de krachtige aardbevingen. Medische teams en uitrusting voor noodgevallen, zoek- en reddingsteams en „extreem weerbestendige, volledig uitgeruste veldhospitalen” worden vermeld op de hulpvraag die het militaire bondgenootschap op zijn website heeft geplaatst.

Het coördinatiecentrum voor rampenbestrijding van de NAVO is betrokken bij de reactie op de bevingen. Veel EU- en NAVO landen hebben al hulp aangeboden.

Nederlands reddingsteam met 65 personen en 8 honden naar Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR vliegt met 65 personen en acht reddingshonden naar Turkije. Naar verwachting vertrekt maandag aan het einde van de middag een vrachtvliegtuig met benodigd materieel vanaf vliegveld Eindhoven. Het is nog niet duidelijk hoe laat het team en de honden volgen, meldt het Urban Search and Rescue Team in een liveblog op de website.

Het zuidoosten van Turkije is getroffen door inmiddels twee zware aardbevingen, die zeker meer dan duizend mensen het leven hebben gekost in Turkije en buurland Syrië. Het vrachtvliegtuig vervoert materieel, zoals zogenoemd redgereedschap, met een gewicht van 15 ton.

Slecht weer bemoeilijkt reddingswerkzaamheden na aardbeving

De werkzaamheden van reddingswerkers die in actie komen na de zware aardbeving in het zuiden van Turkije, worden op sommige plekken bemoeilijkt door slecht weer. Op verschillende plekken zorgen sneeuw en ijs voor problemen op de weg.

Ook is op beelden van onder meer de Turkse zender TRT te zien hoe reddingswerkers in steden als Diyarbakir en Malatya zoeken naar overlevenden bij ingestorte gebouwen, terwijl er veel sneeuw valt.

Volgens Weeronline valt in steden zoals Gaziantep en Diyarbakir maandag en ook deels dinsdag veel regen bij temperaturen van enkele graden boven nul. Ook waait het flink. In de stad Gaziantep, die vlak bij het epicentrum van de aardbeving ligt, valt momenteel vooral regen. Maar in de avond en nacht wordt het er kouder en kan het gaan sneeuwen. Later in de week wordt het droog en zonnig, maar wel koud met matige vorst in de nachten.

VluchtelingenWerk: situatie vluchtelingen na bevingen zorgelijk

VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen over de situatie van vluchtelingen in Turkije na twee zware aardbevingen maandagochtend in het zuidoosten van het land. In het getroffen gebied, in de buurt van de Syrische grens, wonen honderdduizenden vluchtelingen vaak in slecht onderhouden huizen.

In de provincie Gaziantep, waar ook de gelijknamige stad ligt, is volgens de hulporganisatie een kwart van de 2 miljoen inwoners vluchteling. „De overgrote meerderheid woont in steden, tussen de Turken. Ze hebben onderdak gevonden in flatjes of nederzettingen, die vaak slecht onderhouden zijn”, vertelt Femke de Vries, beleidsmedewerker Asiel bij Vluchtelingenwerk Nederland. Zelf was ze twee maanden geleden nog in het gebied voor een ontmoeting met verschillende Turkse vluchtelingenorganisaties. „De mensen durven niet te klagen over hun woonsituatie, omdat ze dan uitgezet kunnen worden en op straat belanden. Ze zijn bang om te worden opgepakt en uitgezet naar Syrië.”

Nieuwe krachtige aardbeving

Aardbeving kost bijna 1400 mensen het leven

Update van het aantal doden: zeker 912 mensen zijn in Turkije door de aardbeving om het leven gekomen, meldt president Recep Tayyip Erdogan. In buurland Syrië zijn na de beving met een kracht van 7.8 zeker 470 sterfgevallen gemeld. In totaal zijn bijna 1400 mensen omgekomen.

Erdogan meldt 912 doden en bijna 5400 gewonden

Zeker 912 mensen zijn in Turkije om het leven gekomen, meldt president Recep Tayyip Erdogan. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5400. Erdogan omschrijft de beving als de grootste ramp sinds 1939.

Zwaarste sinds 1999

De aardbeving met een kracht van 7.4 in de regio Gaziantep in het zuidoosten van Turkije was er de zwaarste sinds 1999.

In Turks Malatya is onder meer groot hotel volledig verwoest

Een groot hotel in de Turkse stad Malatya is door de zware aardbeving van maandag volledig verwoest, berichten lokale media. Het Avsar Hotel stond op een van de drukste plekken in de stad. Veel panden in het centrum zijn ingestort. Malatya, 160 kilometer ten noordoosten van het epicentrum, is zwaar getroffen. Media melden ook een ingestort hotel 90 kilometer zuidelijker in Adiyaman. Er worden beelden van het hotel getoond en een foto van een meisjes-schoolvolleyteam dat er verbleef en waar niets meer van is vernomen.

De beelden van verwoesting komen uit talrijke plaatsen in een straal van zeker 200 kilometer rond het epicentrum bij Gaziantep. Maar zelfs in Diyarbakir, 280 kilometer van het epicentrum verwijderd, is een gebouw van acht verdiepingen volledig ingestort.

Circa 150 doden in gebied rebellen Syrië

In het gebied dat door Syrische rebellen wordt beheerst in het noordwesten van Syrië zijn volgens hulpverleners circa 150 doden. De Syrische plaats geldt als het hoofdkwartier van de voornamelijk jihadistische rebellen. In het door de regering gecontroleerde Syrië werden eerder al meer dan 230 doden gemeld. Aangenomen wordt dat het dodental sterk stijgt. De grootste stad van Syrië, Aleppo, ligt dichter in de buurt van het epicentrum.

De stad en provincie Idlib vormen vrijwel het laatste bolwerk van overwegend radicale soennitische strijdgroepen, die sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 tegen het regime van president Bashar al-Assad vechten.

Heftige beelden uit Syrië

Nederland stuurt team naar Turkije om te helpen na beving

Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije, dat getroffen is door een zware aardbeving. Het team bestaat uit mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie, meldt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid).

Premier Mark Rutte heeft met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gebeld om zijn condoleances over te brengen. Rutte spreekt van „verschrikkelijke berichten”. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) laat weten „geschokt” te zijn door het natuurgeweld dat ook schade heeft veroorzaakt in Syrië.

Dodental blijft stijgen

Het dodental blijft oplopen. Inmiddels zouden er 284 doden zijn geteld en 2300 gewonden.

ANP-462230586.jpg
Ravage in Diyarbakir, Turkije. beeld EPA, DENIZ TEKIN
Locatie aardbeving

Dodental stijgt razendsnel

Het aantal slachtoffers van de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije heeft over de grens in Syrië aan zeker 237 mensen het leven gekost. De autoriteiten spreken van meer dan zeshonderd gewonden. In Turkije zijn meer dan 175 doden gemeld. Maar de enorme verwoesting die de beving met een kracht van 7.8 heeft veroorzaakt in volgens Turkse media tien provincies zal volgens waarnemers veel meer slachtoffers tot gevolg hebben.

Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep. Schade en slachtoffers worden tot ver van het epicentrum gemeld. In het Turkse Sanliurfa bijvoorbeeld, 150 kilometer ten oosten van het epicentrum, zou volgens ooggetuigen een ziekenhuis volkomen zijn ingestort. Er wordt ook grote schade gemeld uit Adana, dat 150 kilometer ten westen van het epicentrum ligt. De gouverneur van de regio Adana heeft tegen Turkse media gezegd dat er nog geen doden zijn gemeld. Beelden uit de getroffen regio’s tonen enorme verwoestingen. Zo is er bijvoorbeeld van het historische kasteel van Gaziantep, net ver van het epicentrum, weinig meer volgens ooggetuigen.

Kracht van 7.8

Bij een zware aardbeving In het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië zijn tientallen gebouwen verwoest. Vrijwilligersbrigade Syrian Civil Defence, ook bekend als de Witte Helmen, meldt dat er nog tientallen Syriërs onder het puin liggen.

De aardbeving met een kracht van 7.8 op een diepte van 17,9 kilometer, vond plaats om 04.17 uur lokale tijd. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de Turkse stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Vijftien minuten later volgde een naschok met een kracht van 6.7.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer