„Plan van aanpak nodig voor behoud lutherse traditie”
De toekomst van de lutherse traditie in Nederland staat „onder druk”. Als er niets gebeurt, bestaat de kans dat „de spirituele traditie van het luthers gedachtegoed over twintig jaar gereduceerd is tot een museaal fenomeen”.
Het project ”Duurzaam luthers” moet onder meer zorgen voor „het creëren, behouden en ondersteunen van duurzame lutherse vindplekken in Nederland”. Dat staat in een toelichting op het project, dat komende zaterdag in Lunteren aan de orde komt tijdens de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het document wijst erop dat de PKN twee tradities kent, de gereformeerde en de lutherse, en noemt het „een verantwoordelijkheid van de kerk als geheel om beide tradities vindbaar te houden”.
Uit het eerder door de lutherse synode aanvaarde rapport ”Voor de wind zeilen” blijkt dat lutherse gemeenten zich zorgen maken over de toekomst. „Ze zien hun ledenaantallen dalen, hun leden vergrijzen en de bestuurskracht sterk verminderen.”
De voortzetting van gemeenten is in het geding, evenals „de toekomstige vindbaarheid van lutherse ‘vierplekken’”, aldus de notitie die bij de synode van de PKN op tafel ligt. Om de „geconstateerde aspecten van verschraling en verzwakking van de lutherse traditie” tegen te gaan, wordt het project ”Duurzaam luthers” gestart. Eerste doel daarvan is het geschetste toekomstscenario verder uit te werken. „Daarbij betrekken we lokale gemeenten uit de breedte van de Protestantse Kerk om dit proces gezamenlijk te dragen én vanwege de kansen die dit biedt voor het nadenken over toekomstgericht kerk-zijn.”
Muziekcultuur
De tweede fase van het project zal zich richten op het maken en uitvoeren van een plan van aanpak. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een model dat „een luthers mozaïek van kerk- en vindplaatsen mogelijk maakt én bevordert”. Hierbij wordt onder rekening gehouden met „het belang van regionale presentie en blijvende zichtbaarheid”. Andere aandachtspunten zijn onder meer „het behoud en de bevordering van de lutherse muziek- en liturgiecultuur” en de (gedeelde) inzetbaarheid van voorgangers.
Een ander actiepunt van ”Duurzaam luthers” is het ontwikkelen van een aanpak voor het beheer van het lutherse vastgoed. Ook is er bezinning nodig op „het bewaren en blijven inbrengen van de lutherse traditie in het geheel van onze kerk”. Het is de bedoeling om nog dit kwartaal een projectleider te benoemen en te starten met de voorbereiding van het project, aldus de notitie.
Onder de leden van de synode van de PKN zijn drie afgevaardigden van de evangelisch-lutherse synode. Een van hen, diaken Bianca Groen-Gallant, maakt deel uit van het moderamen van de synode van de PKN.