Koningspaar viert 21e trouwdag met inwoners Curacao
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren donderdag 21 jaar getrouwd. Tijdens hun reis door de Antillen vierden ze dat met een diner waarvoor 21 Curaçaoënaars waren uitgenodigd.
De tafel stond gedekt bij de Kathedraal van Doornen, die werd verlicht. Dit kunstproject is gemaakt uit 30 miljoen doornenstruiken als eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Het koningspaar bezegelde de mijlpaal door een liefdesslotje op te hangen. Op de Handelskade, bekend van de kleurrijke gebouwen, staan twee grote harten waar liefdesslotjes aan gehangen kunnen worden.
Op het Gouvernementsplein, voor de ingang van het Paleis van de Gouverneur, sloeg de koning een munt, het Willemstad Gouden Tientje 2023. Prinses Amalia kreeg een schilderij van zichzelf cadeau. Ze bedankte daarvoor uitgebreid in het Spaans, de taal van haar moeder. „Ik kan het zelf totaal niet, dus ik vind het heel knap als mensen dit wel kunnen”, zei ze over het schilderij.
De vorstelijke gasten beschilderden geen Chichi. Dat was wel aangekondigd, maar er kwam kritiek op: het zou een karikatuur van een zwarte vrouw zijn en de critici vonden het beschilderen ervan ongepast in een periode waarin excuses worden aangeboden voor het slavernijverleden. Amalia en haar ouders bekeken wel een grote Chichi en stelden vragen aan de beeldhouwster.
Op het Briónplein werd de inschrijving van de jaarlijkse Koningsspelen geopend. Opeens was een harde knal te horen. Volgens omstanders ging het om een onverwacht ontploft confetti-kanon. Er werd kort gegild door mensen in het publiek, maar het koninklijk gezelschap en de beveiligers leken gauw door te hebben dat er niets ernstigs aan de hand was. Enkele omstanders werden geholpen door EHBO’ers, maar leken er met de schrik vrij te zijn gekomen.
De Oranjes waren woensdag onder luid gejoel verwelkomd toen ze met het marineschip Zr.Ms. Holland arriveerden vanuit Aruba. Tijdens de ruim zeven uur durende vaartocht –sommige passagiers werden zeeziek– kregen ze uitleg over het werk van defensie in het Caraïbisch gebied, zoals het onderscheppen van drugstransporten. De gasten mochten even meevaren in de snelle boot die de marine daarvoor gebruikt. Ze mochten ook zelf even aan het roer.