Een open gesprek over het geloof tijdens een strandwandeling, een gedachtewisseling over relaties tijdens het eten. Het zijn de momenten die Jan (55) en Janneke (56) Nieuwenhuyzen koesteren in hun recent geopende gastenhuis.
Toen zij in 2020 stopte als psycholoog, verbouwde het echtpaar Nieuwenhuyzen de praktijk aan huis tot een bed en breakfast. Ook toen al merkten ze dat mensen niet alleen voor het strand in Yerseke kwamen, maar ook even op adem kwamen tijdens hun verblijf.
Zo was de bed en breakfast, achteraf gezien, de bakermat van het huidige gastenverblijf. Als eind 2021 een vriend hen vertelt dat stichting Op Doorreis, die christelijke opvanghuizen runt, nog beheerdersechtparen zoekt, zijn de twee al snel enthousiast.
Hij, in het dagelijks leven docent techniek op een mbo, vertelt: „De visie van de stichting sprak ons direct aan. De insteek is niet therapeutisch, maar normaliserend. Dus vliegt iemand uit de bocht, dan kan hij een plek krijgen. Zonder al te veel praatsessies.”
Sinds begin januari heeft het echtpaar twee vrouwelijke gasten, die een eigen kamer hebben en de sanitaire voorzieningen delen. Eten doen ze vaak met hun gastvrouw, ook zijn ze ’s avonds welkom in de gedeelde woonkamer. Alles om de warmte van het gewone leven te ervaren. Gasten volgen in Yerseke geen therapiesessies, maar worden aangemoedigd om hun gewone bezigheden vol te houden.
Of de achtergrond van de gastvrouw als psycholoog in dit concept een pre zal zijn of juist niet, moet nog blijken, vertelt ze. „Het kan zijn dat ik steeds op mijn handen moet zitten. Aan de andere kant breng ik kennis mee die niet alleen nuttig is in behandelgesprekken, maar ook in het algemene contact.”
De eerste dagen zijn in ieder geval goed bevallen, al is het voor hem nog even de vraag hoe de combinatie van het leraarschap en het gastenhuis bevalt. „Als het even kan, hoop ik een dag minder te gaan werken.”
Dit is deel 4 in een serie over hulpverlening aan mensen in de knel.