Van der Burg belooft spoedige komst prostitutiewet
Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) wil vaart maken met de Wet regulering sekswerk. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer.
De wet beoogt een betere bescherming te bieden aan sekswerkers. Het is de bedoeling dat de vergunning die zij nodig hebben om hun werk te mogen doen straks in elke gemeente hetzelfde is. Dat moet voorkomen dat misstanden, zoals uitbuiting, welig kunnen tieren, doordat er nauwelijks handhaafbare regels zijn. Ook komt er voor sekswerkers een registratieplicht.
Veel gemeenten wachten met het opstellen van beleid tot de Kamer de prostitutiewet heeft vastgesteld, bleek recent uit onderzoek. „Er moet dus haast worden gemaakt”, benadrukte CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker donderdag in een Kamerdebat. Zij noemde specifiek Arnhem en omstreken als regio waarin duidelijk, door gemeenten vastgesteld beleid ontbreekt. Van der Burg zei daarop de conceptversie van de wet binnen twee weken openbaar te maken, waarna de zogeheten publieksconsultatie volgt.
In het debat werd verder duidelijk dat D66 fors van mening verschilt met de coalitiegenoten CDA en ChristenUnie over de vraag hoe ver de wet moet gaan. De twee vinden, net als de SGP, dat ook thuiswerkers onder de vergunningplicht moeten vallen. D66 is daar fel op tegen, zo zei Kamerlid Anne-Marijke Podt donderdag. Het komt volgens haar de veiligheid van sekswerkers juist ten goede als zij als zelfstandigen vanuit huis hun werk kunnen doen. De partij veronderstelt dat zij dan eerder melding durven te doen van misstanden.
Eerder drong onder meer de Nationaal Rapporteur Mensenhandel er op aan om thuiswerkers juist wel onder het vergunningstelsel te laten vallen. Volgens de toezichthouder dwingen veel malafide uitbaters hun sekswerkers nu namelijk om te verklaren dat zij zelfstandigen zijn, om zo politiecontroles te omzeilen. Maar volgens D66 toont een recent rapport van oud-justitieminister Sorgdrager aan dat een uitzonderingsregel voor thuiswerkers haalbaar moet zijn.
In aanloop naar het debat trok de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de bel over het budget voor het aanpakken van mensenhandel. Het bedrag van 2 miljoen per jaar dat het Rijk daar nu voor beschikbaar stelt, is volgens de VNG te laag. Van der Burg zei bereid te zijn naar extra geld te zoeken als blijkt dat dat nodig is, maar deed nog geen toezeggingen.