„Laagje op laagje op laagje, dan blijf je lekker warm”
De thermostaat staat op 10 graden en desnoods trekt mevrouw Rijpma drie kasjmieren vesten aan. „Ik hoop dat het niet alsnog een strenge winter wordt. Aan de andere kant gun ik Nederland wel weer eens een Elfstedentocht.”
Warm is het niet in de flat waar de 77-jarige Liesbeth Rijpma alleen woont. Het appartement in het Noord-Hollandse Bloemendaal, gebouwd in de jaren zeventig, is slecht geïsoleerd en heeft nog enkel glas. Energiebesparende maatregelen zijn niet mogelijk omdat die met de vereniging van eigenaren collectief moeten worden uitgevoerd, iets wat voorlopig niet lijkt te gaan gebeuren. Rijpma: „Afgelopen jaar is het voltallige bestuur opgestapt nadat er vooral ruzie gemaakt werd over de inrichting van de tuin.”
Voor nu probeert Rijpma het nog even uit te zingen tot begin februari. „Dan verhuis ik naar Heemstede, daar ga ik in een groter appartement wonen dat ook nog beter geïsoleerd is en een lift heeft.”
Dat laatste vindt ze prettig, gezien haar gezondheid. „Ik heb ruim 36 jaar in de grafische industrie gewerkt. Dat was vooral heel veel staan. Daarom heb ik nu nog steeds last van mijn spieren en gewrichten.”
Boedapest
Om verlichting voor haar klachten te krijgen, reisde Rijpma in september naar Boedapest om een drieweekse kuur te ondergaan met zwavelhoudend bronwater en intensieve fysiotherapie. „Na die weken voel ik me een stuk beter, ik loop makkelijker en heb er dan profijt van tot januari.” Nadeel: de verzekering dekt de kosten van de behandeling niet, in tegenstelling tot buitenlandse ziektekostenverzekeringen.
Om de energiekosten te drukken, gaat de thermostaat van haar appartement naar 10 graden. „Ik ben zuinig met energie, want dat kost erg veel. Mijn energiecontract is kortgeleden afgelopen, maar doordat ik de vorige winter zuinig geleefd heb, kreeg ik geen verhoging.”
Brandhaard
Rijpma bespaarde vorige jaar ruim 450 euro op haar energierekening. Hoe ze dat doet? „Ik heb geen wasdroger. Het zijn brandhaarden en energievreters. Bovendien is was drogen op het balkon veel hygiënischer.”
Om zelf warm te blijven, ligt Rijpma veel in bed. „Maar van een klusje doen in huis krijg ik het ook warm. Het scheelt ook dat de vorige winter niet zo koud was. Hopelijk is dat dit jaar weer zo. Alhoewel, ik gun Nederland wel weer eens een Elfstedentocht.”
Het gebruik van de juiste kleding maakt veel uit, stelt de inwoonster van Bloemendaal. „Als het echt koud wordt, helpt een kasjmier poncho erg goed. Laagje op laagje op laagje, dan blijf je lekker warm.”
serie De winter door
De energierekening is hoger dan ooit. Hoe komen particulieren en bedrijven de winter door? Deel 14, volgende week maandag deel 15.