Binnenlandhartcentra
Ziekenhuizen mogen meedenken over locaties kinderhartcentra​

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil uiterlijk op 1 april een besluit nemen op welke twee locaties in ons land kinderhartcentra komen. Hij heeft de academische ziekenhuizen gevraagd daarover een advies uit te brengen.

Redactie politiek
Kuipers. beeld ANP, SEM VAN DER WAL
Kuipers. beeld ANP, SEM VAN DER WAL

Nu worden in vier centra van academische ziekenhuizen interventies gedaan bij kinderen met een aangeboren hartafwijking, namelijk die van Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. Kuipers was aanvankelijk van plan om de centra in het Rotterdamse Erasmus MC en het UMC Utrecht open te houden. De geplande sluiting van het centrum in Groningen leidde in de noordelijke provincies tot veel weerstand.

Kuipers hoopt dat de academische ziekenhuizen nu zelf de impasse doorbreken. Bij eerdere pogingen lukte dat niet, onder meer vanwege corona, maar inmiddels moet het volgens de minister mogelijk zijn.

Hij wil binnen een maand weten of de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU bereid en in staat is om een advies uit te brengen. Lukt dat niet, moet de minister zelf een besluit nemen. Als de NFU wel onderzoek kan doen, wil Kuipers uiterlijk op 1 april weten welke ziekenhuizen de zorg kunnen blijven bieden.

Zorgautoriteit

Kuipers is een voorstander van concentratie omdat op die plekken dan meer patiënten behandeld worden en de kwaliteit van zorg zal toenemen.

De minister wil nu snel een besluit nemen omdat de discussie over de centra al sinds 1993 loopt. Hij is dan ook geen voorstander van het advies dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed, namelijk nog langer nadenken of een pas op de plaats maken. Dat is volgens de bewindsman vanwege „de urgentie van dit onderwerp” niet wenselijk.

De NZa stelde voor om de zorg op te delen in een noordelijke en zuidelijke regio, maar dat zien patiëntenorganisaties weer niet zitten.

Reacties

Patiëntenorganisaties zijn blij dat minister Kuipers vasthoudt aan zijn plan om het aantal centra voor kinderhartchirurgie terug te brengen van vier naar twee. „In het belang van alle kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking hebben wij altijd gepleit om complexe ingrepen te concentreren naar twee centra”, zeggen de Hartstichting, stichting Hartekind, Harteraad en de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen in een reactie.

De Academische ziekenhuizen reageren voorzichtig positief op het voornemen om binnen enkele maanden de knoop door te hakken over de toekomst van de kinderhartchirurgie in Nederland. „We zien positieve aanknopingspunten”, reageert hoofd Kindergeneeskunde Eduard Verhagen van het UMC Groningen op de brief die Kuipers daar maandag over verstuurde. „De stem van het noorden is gehoord”, voegt hij eraan toe. Het UMC Utrecht is „blij dat er zo’n helder tijdpad is”. Daar staat het ziekenhuis „helemaal achter, in het belang van de patiënten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer