Protestantse gemeente Bergentheim neemt afscheid van Westerkerk
De protestantse gemeente in Bergentheim (gemeente Hardenberg) neemt zaterdag 21 en zondag 22 januari afscheid van de Westerkerk, voorheen de gereformeerde kerk in het dorp. De Oosterkerk, eerder de hervormde kerk, is voortaan het enige kerkgebouw van de gemeente.
De Westerkerk dateert van 1951, toen het gebouw door de toenmalige gereformeerde kerk in gebruik werd genomen. In 1959 werd er een pastorie bij gebouwd, en in 1966 verenigingsgebouw ’t Kruispunt. In 2001 werd het interieur van de kerk vernieuwd en werd het liturgisch centrum vergroot. Sinds september 2010 draagt het gebouw de naam Westerkerk.
Pastorie en verenigingsgebouw worden gesloopt. Ze maken plaats voor tien levensloopbestendige woningen. De Westerkerk blijft overeind. Ze is aangekocht door een stichting voor kinderopvang.
De gereformeerde kerk in Bergentheim is in 2018, na vele jaren van samenwerking en overleg, verenigd met de plaatselijke hervormde gemeente. Samen hadden de twee gemeenten in 2016 één predikantenechtpaar beroepen. Sindsdien werden de morgen- en avonddiensten om en om per zondag gezamenlijk in een van de twee kerkgebouwen gehouden.
De fusiegemeente telt ruim 1100 leden, van wie ruim 650 belijdende leden. „Bij het samengaan van onze gemeenten stond al vast dat een van de twee kerken zou worden afgestoten”, zegt scriba Erna Luisman. „Het zou een te grote financiële last zijn om twee kerkgebouwen en twee pastorieën in stand te houden.”
Voor de Oosterkerk, die net voor de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd, wordt een herinrichtingsplan opgesteld. Ook het grote groene kruis van de Westerkerk, dat ’s avonds verlicht van afstand was te zien, krijgt daarin een plaats toegewezen. Voor de doordeweekse activiteiten is er bij de Oosterkerk een verenigingsgebouw met diverse vergaderzalen en een ontmoetingsruimte.
Volgende week zaterdag wordt open huis gehouden in de Westerkerk en de bijgebouwen, met muziek en een presentatie van filmpjes en foto’s uit het verleden. Op de zondag erna wordt in de morgendienst het heilig avondmaal gevierd en staat de middagdienst in het teken van het afscheid van het kerkgebouw.