Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws

Gg Barneveld-Centrum wil Rehobothkerk uitbreiden, rouwborden voor hervormd Giessen-Nieuwkerk, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan Kas
28 November 2024 13:37
Impressie van de uitbreiding van de Rehobothkerk met de zalen (l.). beeld gg Barneveld-Centrum
Impressie van de uitbreiding van de Rehobothkerk met de zalen (l.). beeld gg Barneveld-Centrum

Gg Barneveld-Centrum

De gereformeerde gemeente (gg) Barneveld-Centrum wil haar Rebobothkerk uitbreiden. Boven op het zalengedeelte wordt een verdieping met drie extra zalen gebouwd.

De gemeente komt nu doordeweeks geregeld ruimte tekort, vooral wanneer zalen ’s avonds gebruikt moeten worden voor condoleances, zegt Simon Hooimeijer, secretaris van de beheercommissie. „We zijn een grote gemeente, er is nogal eens een rouwdienst. Het komt voor dat de vrouwenvereniging niet op dinsdag kan vergaderen of het koor niet op donderdag kan repeteren omdat er dan een condoleancebijeenkomst is. Die laat zich nu eenmaal moeilijk combineren met een enthousiaste jeugdvereniging of een zingend koor. Bovendien hebben we veel catechisanten. Daardoor kan niet alle catechisatie op één dag worden gegeven.”

Naar verwachting kan volgend voorjaar, als het catechisatieseizoen stopt, met de verbouwing worden begonnen. De vergunning daarvoor wordt nu bij de gemeente Barneveld aangevraagd.

Verduurzaming is ook onderdeel van de plannen. De zalen en de kerkzaal worden geïsoleerd. Verder worden een warmtepomp en een nieuw luchtventilatiesysteem geïnstalleerd. Het zalengedeelte krijgt bovendien een nieuwe gevel.

De Barneveldse gemeente telt bijna 2400 leden, onder wie 1285 belijdende leden.

Rk-kerk Zeeuws-Vlaanderen

Terneuzen, Hulst en Oostburg zijn de enige drie plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen waar vanaf Advent nog op zondag rooms-katholieke eucharistievieringen worden gehouden. Dat is de uitkomst van het bezinningsproject ”Van Advent naar Advent” van de 33 geloofsgemeenschappen in de betrokken drie parochies. Samen delen zij één pastoor.

In oostelijk Zeeuws-Vlaanderen is de basiliek in Hulst de parochiekerk. In de andere kerken van de Maria Sterre der Zeeparochie worden doordeweeks nog met regelmaat vieringen gehouden en zijn dopen, huwelijken en uitvaarten mogelijk. De uitzondering is de kerk van Kloosterzande. Die wordt gesloten.

De parochiekerk van de Elisabethparochie in het midden van Zeeuws-Vlaanderen is de Emmaüskerk in Terneuzen. De kerken in Philippine en Zuiddorpe worden niet meer voor zondagse vieringen gebruikt.

De Andreasparochie in het westen van Zeeuws-Vlaanderen komt op zondag samen in de Eligiuskerk in Oostburg. Mogelijk worden in Aardenburg nog wel geregeld zogeheten woord- en communievieringen gehouden.

Rk-kerk Kerensheide

De Sint-Jozefkerk in het Limburgse dorp Kerensheide (gemeente Stein) wordt gerestaureerd en omgevormd tot een zorgcomplex met 28 zorgwoningen en een buurthuis.

De kerk, gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw, werd in 2017 onttrokken aan de eredienst, omdat het aantal kerkbezoekers gaandeweg terugliep.

Groot achterstallig onderhoud maakt eerst een restauratie noodzakelijk. Die omvat onder andere de gevels, het dak en de glas-in-loodramen. Ook wordt het gebouw verduurzaamd. Een subsidie van 600.000 euro van de provincie Limburg wordt voornamelijk voor deze opknapbeurt ingezet. De gemeente Stein draagt 380.000 euro bij.

Rouwborden

Zeven rouwborden in de hervormde kerk van Giessen-Nieuwkerk zijn voortaan eigendom van de hervormde gemeente van Giessen-Nieuwkerk en Neder-Slingeland (Giessenburg). Willem Frederik baron Sloet van Oltruitenborgh, heer van Giessenburg, heeft ze aan de kerk geschonken.

Op de houten borden, die uit de achttiende eeuw stammen, staan de namen van de vroegere heren van Giessenburg die in de grafkelder onder de kerk begraven lagen. Zij bewoonden het niet meer bestaande Kasteel Giessenburg. Hun gebeente is tijdens een restauratie in de vorige eeuw opnieuw begraven halverwege het schip van de kerk. De grafkelder, op de plaats waar nu het orgel staat, werd bij die gelegenheid dichtgemetseld.

De vader van de baron heeft de met wapens en veel goud- en zilververf versierde borden in de jaren tachtig van de vorige eeuw laten restaureren. Dat bekostigde hij samen met de kerkelijke en burgerlijke gemeente en de provincie Zuid-Holland. De borden zijn 2,5 bij 2 meter groot. Omdat de huidige heer van Giessenburg zijn kinderen niet met de erfenis van de borden wilde belasten, heeft hij ze overgedragen aan de hervormde gemeente. In meer kerken in Nederland hangen rouwborden, maar een aantal van zeven is vrij uniek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer