EconomieGasprijs

De gasprijs daalt, maar de knip voelt daar nog niets van

De Europese gasprijs is terug op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Maar het gros van de consumenten merkt daar niets van. Hoe kan dat?

30 December 2022 18:42Gewijzigd op 13 February 2023 15:16
beeld RD
beeld RD

Vrijdag trok de Vastelastenbond nog aan de bel bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De bond is bang dat energiebedrijven woekerwinsten maken omdat zij de gedaalde gasprijzen niet of pas laat doorberekenen aan klanten. Daardoor profiteren consumenten dus niet snel van de lagere inkoopkosten.

Dat lijkt oneerlijk…

Klopt. Als de olieprijs daalt, merk je dat redelijk snel bij de benzinepomp: de brandstofprijzen dalen dan ook. Maar bij gas en stroom werkt het anders. Energiebedrijven kopen grote voorraden gas en stroom lang van tevoren in op een zogeheten lange termijnmarkt. Dus het gas wat nu geleverd wordt, kan al in augustus zijn ingekocht. Juist toen de energieprijzen erg hoog waren. Dan moet de energieleverancier nu ook die prijzen doorberekenen.

Kan dat niet anders?

Ja, het is mogelijk om over te stappen op een dynamisch energiecontract. Leveranciers die zulke contracten aanbieden, kopen hun energie in op een zogeheten spotmarkt. Je zou het ook een korte termijnmarkt kunnen noemen. Er wordt energie verhandeld voor de komende dag in plaats van voor over een half jaar. Onder andere de ANWB en energiebedrijf Zonneplan bieden zo’n dynamisch of flexibel energiecontract aan.

Zonneplan meldde vrijdag dat consumenten met een dynamisch energiecontract vrijdag een record laag bedrag betaalden voor een kilowattuur (kWh) stroom. De gemiddelde kWh-prijs kwam uit op 0,0939 euro. Bij diverse energieleveranciers met een variabel contract ligt die prijs momenteel op het tienvoudige daarvan.

Volgens Zonneplan is een belangrijke reden voor de goedkope stroom de harde wind, die voor veel goedkope windenergie zorgt. Ook de lage gasprijs speelt een rol. Daarnaast gebruiken veel bedrijven vanwege de vakantieperiode momenteel weinig energie en blijft er als het ware stroom over voor particulieren.

Wat is het risico van zo’n flexibel contract?

Het kan aantrekkelijk zijn om nu over te stappen van een variabel naar een dynamisch energiecontract. Dit omdat de prijs van een variabel contract momenteel hoger ligt dan die van een dynamisch contract. Er kan natuurlijk ook een moment komen dat het andersom is. Dan ben je als klant met een dynamisch contract duurder uit omdat de prijs op de spotmarkt op dat moment hoger is dan de prijs die een energieleverancier een half jaar geleden had afgesproken op de lange termijnmarkt.

De ANWB erkent dat op haar site. De organisatie zegt dat het over de toekomst geen uitspraken kan doen. „Maar de afgelopen zeven jaar lag het dynamische, eerlijke stroomtarief zo’n 85 procent van de tijd onder het gemiddelde vaste tarief van de grote maatschappijen. Die tien procent die het tarief erboven lag, komt voor een groot deel door de opvallend dure jaren 2018 en 2021. Met name in de tweede helft van beide jaren kwam de uurprijs regelmatig boven de vaste tarieven uit, al was je gemiddeld in 2018 nog steeds goedkoper uit met dynamische tarieven.”

> rd.nl/energiecontract

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer