Kerk & religieTerugblik 2022

Ds. De Deugd deed intrede in een bijna lege kerk

Ds. L.G. de Deugd is al bijna een jaar predikant in de hersteld hervormde gemeente in Elst (Utrecht) als in februari 2022 iedereen weer naar de kerk mag komen. „Ik was heel blij dat de maatregelen waren opgeheven, maar het was ook heel spannend. Waren dit nu alle leden of werden er veel gemist?”

30 December 2022 17:22
„Zijn de coronacrisis, de Oekraïnecrisis en alle andere crises van dit jaar slechts rimpelingen in onze vijver, en zijn we alweer overgegaan tot de orde van de dag en tiert de kwaal van de vergeetachtigheid welig voort?” beeld Sjaak Verboom
„Zijn de coronacrisis, de Oekraïnecrisis en alle andere crises van dit jaar slechts rimpelingen in onze vijver, en zijn we alweer overgegaan tot de orde van de dag en tiert de kwaal van de vergeetachtigheid welig voort?” beeld Sjaak Verboom

Het is 23 september 2020 als kandidaat De Deugd (41) uit Stellendam een beroep krijgt vanuit de hersteld hervormde gemeente in Elst. „Aan het begin van mijn kandidaatsperiode heb ik daar één keer gepreekt. De jaren daarna niet. Ik was vergeten waar het dorp ligt.” Ook een beroep uit Katwijk wacht in die tijd op antwoord.

In een partytent –vanwege de coronamaatregelen– maakt het echtpaar De Deugd kennis met gemeenteleden in Elst. „Ik bad of de Heere deuren wilde openen of, als dat nodig was, deuren wilde sluiten. God sprak duidelijk. Het beroep uit Elst werd keer op keer bevestigd vanuit 1 Korinthe 16:9. De Heere opende een krachtige deur.” Ds. De Deugd moet naar het Utrechtse dorp. Op 13 oktober 2020 neemt hij het beroep aan.

18904521.JPG
Ds. L.G. de Deugd. beeld L.G. De Deugd

Het land zit intussen midden in een lockdown. Gemeenten komen onder strenge restricties samen. Alleen een beperkt groepje mensen krijgt toestemming aanwezig te zijn bij de bevestigings- en intrededienst. Ds. De Deugd: „Zo wilde ik het niet. Het is een bijzonder moment om bevestigd te worden. Zo veel mensen hebben je gesteund in de aanloop naar het predikantschap. Zij konden wat mij betreft niet ontbreken.”

De diensten worden verzet en vinden plaats op 20 maart 2021 in aanwezigheid van tachtig mensen in de hersteld hervormde gemeente in Woudenberg. Ds. W.M. van der Linden leidt de bevestigingsdienst. „Ik moest kiezen wie ik uit wilde nodigen. Dat was niet te doen. Het was zo moeilijk”, aldus ds. De Deugd.

De zondag daarop zitten zo’n 30 van de 200 gemeenteleden onder het gehoor van ds. L.G. de Deugd. „Ik kende niemand. Ik stond in een wildvreemde gemeente te preken. Op een gegeven moment ging ik gezichten herkennen. Ik dacht: als dit heel de gemeente is, dan gaat het niet goed. Waar is de rest?”

De zondag breekt aan dat iedereen weer naar de kerk mag komen. „Dat was spannend. Ik dacht: oké, dit is dan waarschijnlijk de gemeente. Ik wist niet hoe het vóór de coronacrisis was. Van de ouderlingen moest ik horen of ze leden misten. Ik vond het opvallend rustig. Het duurde even voor de meeste mensen weer naar de kerk kwamen.”

Inmiddels is het gezin De Deugd „gesetteld”. Naast het parttime predikantschap in Elst werkt de predikant als jongerenpastor in de hersteld hervormde gemeente in Woudenberg.

De coronatijd was een moeilijke, maar achteraf leerzame tijd voor ds. De Deugd. „Vooral als het gaat om de prediking, heb ik veel geleerd. Op de preekstoel zie je soms dat mensen worden geraakt door de prediking uit Gods Woord. Je mag spreken uit Gods Woord en dat kan binnenkomen bij mensen. Tijdens de lockdown merkte je niet of –zoals vroeger werd gezegd– de preek beslag legde op de gemeente. Als dominee wil je graag zíén wat er gebeurt. Maar - hoe ongemakkelijk het ook was – ik moest doorgaan met de verkondiging van het Evangelie. Dwars door al de ongemakken van het preken in een lege kerk, heb ik geleerd dat de Schrift evenveel kracht heeft en door alle barrières heen gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer