Binnenland
Groot attractiepark rond voedsel in Ede gaat voorlopig niet door

De bouw van een groot attractiepark in Ede rond het thema voedsel, de World Food Center (WFC) Experience, gaat voorlopig niet door. De Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat de natuurvergunning voor het project niet deugt. Ede moet opnieuw laten berekenen welk effect de komst van het project op de omliggende natuur zal hebben. Er moet een nieuw bestemmingsplan komen met een nieuwe natuurvergunning. De komst van de WFC Experience, die eind 2024 open zou gaan, loopt daardoor jaren vertraging op.

Het WFC is een project waar onder andere Ede, de Wageningen Universiteit en de provincie Gelderland al jaren aan werken. Op het terrein van de leegstaande Prins Mauritskazerne moeten bezoekers in de Experience alles over voeding en voedsel te weten kunnen komen in een driedimensionale omgeving. Daarnaast moeten er op het terrein 1850 woningen worden gebouwd. Het geheel gaat naar verwachting ongeveer 60 miljoen euro kosten. Ede, Gelderland en het Rijk hebben er al veel geld in gestoken.

De Stichting Milieuwerkgroepen Ede stapte naar de rechter om het bestemmingsplan aan te vechten. De stichting is vooral bezorgd over een enorme toename van verkeer. WFC Experience moet ongeveer 350.000 bezoekers per jaar trekken. Dat veroorzaakt fors meer wegverkeer langs de randen van de Veluwe, Nederlands grootste beschermde natuurgebied.

De hoogste bestuursrechter is het met de stichting eens dat de natuurvergunning die in 2015 werd afgegeven niet meer toereikend is. Weliswaar zijn dergelijke vergunningen onherroepelijk als er sinds de nieuwe stikstofregels niets is veranderd aan de passende beoordeling, maar daarvan is in het geval van WFC Experience geen sprake. Er is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met zo’n 50.000 vierkante meter aan bebouwing voor de attractie en verkeersstromen. De gemeente mocht die vergunning dus niet in stand laten en moet een nieuwe beoordeling maken, aldus de Raad van State.

Ede is teleurgesteld over de uitspraak van de hoogste bestuursrechter, laat verantwoordelijk wethouder Leon Meijer weten. „Het heeft een forse impact op de plannen. We hebben even de tijd nodig om samen te bekijken wat dit voor gevolgen heeft.” Meijer doelt daarmee op voortzetting van de plannen om het WFC Experience te bouwen. De woningbouw op het voormalige kazerneterrein is al gestart en gaat gewoon door, verzekert hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer