Binnenland
Directeur Zeeuws Archief: vanuit excuses verder werken

Heel Nederland heeft een brede opdracht om te kijken en te ervaren wat slavernij heeft betekend voor mensen, vindt directeur van het Zeeuws Archief, Hannie Kool-Blokland. Ze was maandag een van de aanwezigen in het Nationaal Archief toen premier Rutte excuses aanbod voor het slavernijverleden. „Dit is de start en van hieruit moeten we verder gaan werken. Dat was echt een heel belangrijk punt.”

Kool-Blokland hoopt dat er nu meer aandacht komt voor het slavernijverleden. „Voor ons is het heel erg belangrijk dat er veel onderzoek gedaan wordt wat het betekende, de slavernij en de slavenhandel.” In het Zeeuws Archief huist onder meer de administratie van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), die zich tussen 1720 en 1889 bezighield met internationale slavenhandel. De administratie werd in 2011 opgenomen op de werelderfgoedlijst ‘Memory of the World’ van Unesco.

Ook onderwijs speelt belangrijke rol, benadrukte Kool-Blokland. „Alle jonge mensen moeten op school horen wat er gebeurd is. Een heel aantal jaren geleden werd er nog nauwelijks aandacht besteed. Dat is nu ook echt al aan het veranderen. Het moet zo zijn dat iedereen dat standaard in het onderwijspakket meekrijgt.”

Hannie Kool-Blokland is een van de leden van de Dialooggroep Slavernijverleden, opsteller van het advies ‘Ketenen van het Verleden’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer