Binnenland
Basisschool en kinderopvang Zevenbergen blijven dicht door asbest

Een basisschool en een kinderopvang in de wijk Bosselaar Zuid in het Brabantse Zevenbergen blijven door asbest in de wijk maandag nog dicht, meldt de gemeente Moerdijk. Afgelopen donderdag ontstond in een aantal loodsen in de wijk een brand, waardoor asbest vrijkwam. Sindsdien is de gemeente bezig met het schoonmaken van de wijk.

Het gaat om basisschool De Neerhof. „De luchtbehandelingsinstallatie is vandaag geïnspecteerd en er zijn monsters genomen bij enkele ramen die open stonden. Zodra we weten of er asbest aanwezig is of niet, kunnen we bepalen welke acties nodig zijn zodat de school en opvang zo snel mogelijk weer open kunnen”, schrijft de gemeente op een blog over de brand.

De afgelopen dagen heeft de gemeente samen met een gespecialiseerd bedrijf de vervuiling in de wijk in kaart gebracht. Er wordt volop schoongemaakt, maar de vrieskou bemoeilijkte de schoonmaak wel, zei de gemeente eerder. Maandag moet bekend worden hoe erg de vervuiling precies is en of er in andere deelgebieden ook schoonmaakacties moeten komen.

De gemeente meldt ook dat het volgens de weersvoorspelling in de nacht van zondag op maandag gaat regenen. „Dat is gunstig, want daarmee spoelt vervuiling weg”, aldus de gemeente. In het riool, waar het afvalwater wegstroomt, zijn op een aantal locaties speciale afsluiters geplaatst. Het schoonmaakbedrijf maakt het riool ook schoon, zegt de gemeente.

Door het vrijkomen van de asbest was de wijk korte tijd afgesloten voor bewoners om verspreiding van de asbest te voorkomen. De gemeente heeft een speciale wasstraat opgetuigd zodat mensen hun auto kunnen laten schoonmaken. Daar stonden zondag lange rijen.

Bewoners hebben het advies gekregen zelf niks schoon te maken rond hun huis en vervoermiddelen zoals de fiets of de auto niet te gebruiken. Ook is bewoners geadviseerd om de poten van huisdieren zoals honden en katten af te vegen met een natte doek en dieren zo kort mogelijk uit te laten. Mensen moeten ook hun schoenen buiten zetten voor ze hun huis ingaan en kinderen niet laten buitenspelen in de tuin of de wijk.

De politie onderzoekt nog de oorzaak van de brand en houdt rekening met brandstichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer