Binnenland
Veel belangstelling voor kort geding excuses slavernijverleden

Bij de rechtbank in Den Haag is donderdagmiddag het kort geding begonnen met als inzet de datum waarop het kabinet excuses wil aanbieden voor het slavernijverleden. Een aantal stichtingen wil voorkomen dat de Staat de excuses op 19 december zal maken. Zij willen dat dat gebeurt op 1 juli 2023. De zaak wordt in de rechtbank gevolgd door enkele tientallen belangstellenden, sommigen in traditionele kleding. Ook is het geding via een livestream te volgen.

„Het kabinet heeft onzorgvuldig gehandeld”, zei advocaat Joancy Breeveld bij aanvang van de zitting. „Er is absoluut geen draagvlak meer.” Ook zei ze: „De geheimzinnigheid rond de excuses duurt nog steeds voort. Het is een onbehoorlijke wijze van handelen die steeds meer schade toebrengt.”

Eind vorige maand lekte uit dat het kabinet van plan is aanstaande maandag excuses aan te gaan bieden. Dit leidde tot frustratie bij onder meer politici, activisten, organisaties en anderen die daar meer bij betrokken hadden willen worden.

De eisende partijen zijn de stichtingen Wi Kon Na Wan, Mart Radio, Eer en Herstel en Afro-Caribische levensbeschouwing en spiritualiteit en stichting Keti Koti.

De stichtingen vragen een verbod dat de nationale excuses op 19 december worden uitgesproken of eerder dan 1 juli. Het tweede onderdeel van de zaak is dat de Staat moet wachten met het uitspreken van de excuses tot er is gereageerd op de bevindingen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Ook willen de organisaties betrokken worden bij de voorbereidingen op de nationale excuses.

„Er is geen zorgvuldige voorbereiding geweest. De eisers zijn niet met waardigheid en respect behandeld en zijn niet op de hoogte van de wijze waarop de excuses worden aangeboden”, aldus Breeveld. „Nationale excuses voor de slavernij kunnen maar eenmaal worden gemaakt.” Ze waarschuwt: „Het kan helemaal misgaan.” Ze sprak over gevoelens van machteloosheid. „Het gaat over de schade en het leed dat eisers hebben. Ze voelen zich volledig genegeerd.”

Volgens Breeveld heeft het kabinet tijdens een tweede overleg op het Catshuis met diverse betrokkenen, afgelopen dinsdag, niet geluisterd naar de bezwaren. De landsadvocaat bepleitte dat de staat „zorgvuldig” te werk is gegaan in het proces rondom de excuses en in gesprek wil blijven met de eisers. „De staat wil niet tegenover eisers staan maar juist samen met hen optrekken”. Toch ziet de landsadvocaat geen juridische grond voor een verbod op het uitspreken van excuses zoals eisers willen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer