Binnenland
Zaak over datum excuses slavernijverleden voor de rechter

Bij de rechtbank in Den Haag dient donderdag een kort geding met als inzet de datum waarop het kabinet excuses wil aanbieden voor het slavernijverleden, 19 december. Een aantal Surinaamse stichtingen wil via de rechtszaak tegen de Staat voorkomen dat de excuses op die dag worden gemaakt. Zij willen dat dat gebeurt op 1 juli 2023.

Eind vorige maand lekte uit dat het kabinet van plan is aanstaande maandag excuses aan te gaan bieden. Dit leidde tot frustratie bij onder meer politici, activisten, organisaties en anderen die daar meer bij betrokken hadden willen worden.

Op 1 juli is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij formeel werd afgeschaft. Die datum is voor velen van groot symbolisch belang, 19 december is dat niet. Na een tweede overleg op het Catshuis met diverse betrokkenen, dinsdag, bleef het kabinet volgens ingewijden bij het plan de excuses maandag te maken. Vrijdag besluit het kabinet er tijdens de ministerraad definitief over.

„Excuses moeten op 1 juli plaatsvinden zodat we er naartoe kunnen werken. Dat we precies weten waarvoor de excuses worden aangeboden, dat is nu niet duidelijk”, aldus advocaat Joancy Breeveld, betrokken bij het kort geding, na het Catshuisoverleg. „Wij voelen ons geroepen om op te komen voor onze nazaten.”

De stichtingen Wi Kon Na Wan, Mart Radio, Eer en Herstel en Afro-Caribische levensbeschouwing en Spiritualiteit en stichting Keti Koti vormen de eisende partij in het geding.

Het kort geding is te volgen via een livestream.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer