Platform Curaçao: eisen aan excuses eigenlijk te gek voor woorden

De voorzitter van het Curaçaose Platform voor Slavernij en Erfenis van Slavernij Gilbert ‘Gibi’ Bacilio noemt de eisen die worden gesteld aan de excuses van Nederland voor het slavernijverleden ‘eigenlijk te gek voor woorden’. „Er komen nu allemaal eisen op tafel, waarvan ik denk: dat wordt te veel, nu is niet het moment.”

Volgens Bacilio gaat Nederland op 19 december excuses aanbieden. „We besteden al onze energie er nu aan om een bijdrage te leveren aan de formulering van die excuses, zodat ze echt van waarde zijn voor alle nazaten van tot slaaf gemaakten.”

Bacilio overlegt namens Curaçao en andere Caribische eilanden van het Koninkrijk, al bijna drie jaar geregeld met Nederland over de erfenis van slavernij. „Wij strijden voor erkenning, excuus en herstel. De excuses komen nu, dat is voor nu het belangrijkste. En laten we hopen dat het ook echt een inhoudelijke spijtbetuiging is.”

In een brief waar Nieuwsuur zaterdag uit citeerde eisen verschillende, vooral in Nederland gevestigde organisaties, onder meer dat de schulden van de Caribische eilanden en Suriname aan Nederland worden kwijtgescholden. Verder moet het woord neger strafbaar worden gesteld en moet Zwarte Piet verdwijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer