Buitenlandcorona

„Volledige heropening China kan 2,1 miljoen levens kosten”

China maakte woensdag bekend dat het de strengste coronaregels loslaat. Waarom en wat zijn de mogelijke consequenties? Vijf vragen en antwoorden.

9 December 2022 17:07Gewijzigd op 9 December 2022 20:07
Chinese gezondheidswerkers sjouwen met barricades in een wijk in Peking die net is geopend na een afsluiting vanwege Covid-19-besmettingen. beeld AFP, Noel Celis
Chinese gezondheidswerkers sjouwen met barricades in een wijk in Peking die net is geopend na een afsluiting vanwege Covid-19-besmettingen. beeld AFP, Noel Celis

Wat verandert er in China?

De belangrijkste wijzigingen zijn dat besmette personen met geen of milde symptomen nu thuis in isolatie mogen. Ook zijn tests minder vaak nodig. Verder kunnen Chinezen voortaan makkelijker reizen in eigen land. Met de langdurige lockdowns lijkt het ook klaar.

Maken afnemende besmettingen het mogelijk om te versoepelen?

China is niet transparant over zijn coronacijfers. Volgens officiële getallen raakten er eerder deze week dagelijks zo’n 30.000 mensen besmet met het virus. Voor Chinese begrippen is dat veel, maar vorige maand lag dit getal nog zo’n 10.000 hoger. Sinds er woensdag een streep ging door het verplichte testen, zeggen nieuwe cijfers steeds minder. De autoriteiten beweren dat er nauwelijks overlijdens zijn vanwege corona.

De regering zegt het niet, maar vermoedelijk is het versoepelen een tegemoetkoming aan de morrende bevolking. Onlangs waren tientallen steden het toneel van betogers die zich keerden tegen de coronaregels, en soms ook tegen president Xi Jinping en de CCP.

Een andere reden om de teugels te laten vieren, was mogelijk een brief van de Chinese iPhone-producent Foxconn. Oprichter Ferry Gou waarschuwde Peking daarin dat de maatregelen China’s positie in de wereldeconomie schaden. Daarop zouden ambtenaren de regering hebben geprest om regels af te bouwen, omdat China’s status als „fabriek van de wereld” wankelde.

Wat vindt de bevolking van de ommezwaai?

Veel Chinezen vreesden de maatregelen meer dan het virus. Regelmatig kostte juist preventie indirect levens. Zo stierven bijvoorbeeld mensen door een brand in een gebouw die moeilijk geblust kon worden omdat er hekken voor stonden vanwege een lockdown. Ook kwamen er mensen om doordat ziekenhuisdeuren gesloten bleven wegens het verlopen van een negatieve testuitslag. Verder dreef wanhoop door het beleid een onbekend aantal mensen tot zelfmoord.

Niettemin zijn Chinezen niet louter opgelucht door de aangekondigde versoepelingen. Mede door staatspropaganda is hun beeld van het coronavirus verwrongen. Niet iedereen maakt de omslag in het Chinese denken mee dat het wel meevalt met de omikronvariant. Zorgen zijn er vooral over kwetsbare mensen, zoals ouderen.

Wat zeggen virologen?

Zij zijn bezorgd, omdat er binnen China weinig immuniteit is tegen het virus. Slecht weinig Chinezen kregen Covid-19 en hebben dus geen natuurlijke weerstand. De opgebouwde immuniteit door vaccinatie valt ook tegen. Bijkomend probleem is dat vaccins van Chinese makelij veel minder effectief zijn dan de westerse mRNA-vaccins.

Experts vrezen daarom dat veel Chinezen ziek gaan worden en het gezondheidssysteem instort. China „kan eindigen met 363 miljoen infecties, 620 duizend doden, 32 duizend dagelijkse ic-opnames en een sociale en politieke crisis”, rekende gezondheidsexpert Yanzhong Huang in The New York Times voor. Andere schattingen gaan uit van 1,3 tot 2,1 miljoen doden als China volledig zou opengaan.

Het land moet vaart maken met vaccinatie, zei professor Ivan Hung (Hongkong University) tegen de BBC. „De belangrijkste manier voor China om Covid-19 met de minste schade achter zich te laten is via vaccinatie en drie doses vaccinatie is een must.” Hij voegde eraan toe dat China zijn zaakjes voor het Chinese Nieuwjaar (22 januari) op orde moet hebben, aangezien er dan een „grote volksverhuizing” zal zijn.

Wat betekent de koerswijziging voor de wereldeconomie?

De hoop is dat wereldwijde toeleveringsketens zullen herstellen en de inflatie wordt beteugeld. Anderen vrezen juist toenemende inflatie. In Europa werd gas bijvoorbeeld al duurder vanwege stijgende vraag in China.

Veel blijft onzeker. Door de verwachte infectiegolf zullen fabrieken vermoedelijk te maken krijgen met uitval van zieke medewerkers, wat niet helpt om producten af te krijgen en te verschepen. Analisten denken daarom dat economische vruchten van de versoepelingen pas later volgend jaar geplukt kunnen worden. Eerst moet er door de spreekwoordelijke zure appel gebeten worden.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer