GezondheidMelanoom
Medicijn van eigen immuuncellen slaat aan bij huidkanker

Een persoonlijk medicijn slaat aan bij een agressieve vorm van huidkanker, meldt de Volkskrant. Bij een op de vijf patiënten met een uitgezaaid melanoom verdwijnt de kanker als hun immuuncellen uit de tumor worden gehaald, in het lab worden vermenigvuldigd en met miljarden tegelijk worden teruggegeven.

Webredactie
8 December 2022 07:08
Jaarlijks wordt bij ruim 7500 patiënten een melanoom vastgesteld. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Jaarlijks wordt bij ruim 7500 patiënten een melanoom vastgesteld. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Artsen van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) deden, samen met Deense collega’s, acht jaar lang onderzoek naar de behandeling. Daar kwam geen farmaceut aan te pas: het geneesmiddel werd gemaakt in het lab van het NKI (het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek) en bloedbank Sanquin; de studie werd bekostigd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en particuliere fondsen.

Jaarlijks wordt bij ruim 7500 patiënten een melanoom vastgesteld. Bij zo’n 1500 patiënten ontstaan uitzaaiingen; voor hen zijn er sinds een paar jaar medicijnen beschikbaar die T-cellen, immuuncellen die de kanker moeten bestrijden, actiever maken. Toch overlijden jaarlijks nog zo’n 800 patiënten aan de ziekte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer