Binnenland
Paul Kruger begraven

De Zuid-Afrikaanse staatsman Stephanus Johannes Paul Kruger overlijdt op 14 juli 1904 in het Zwitserse Clarens. Pas op 16 december 1904 wordt hij begraven in Pretoria op begraafplaats Church Street Cemetery.

Kruger, beter bekend als oom Paul, wordt in 1825 geboren in de Kaapkolonie. Hij is van Pruisische afkomst en een prominent Boerenleider in de opstand tegen het Britse bestuur. Op 30 december 1880 brengt hij het tot president van de republiek Transvaal. Hierna maakt hij driemaal een herverkiezing mee, voor het laatst in 1898.

In 1883 gaat hij naar Engeland om veranderingen te bepleiten in de conventie van Pretoria van 1881, die een einde heeft gemaakt aan de eerste Boerenoorlog.

Op 11 oktober 1899 breekt de tweede Boerenoorlog uit. In oktober 1900 verlaat Kruger Zuid-Afrika met het Nederlandse slagschip De Gelderland, dat is gestuurd door koningin Wilhelmina. Zijn vrouw Gezina is op dat moment erg ziek en kan hem niet vergezellen. Zij sterft op 20 juli 1901.

Kruger gaat naar Marseille en verblijft een tijd in Nederland, om vervolgens naar Clarens in Zwitserland te gaan, waar hij op 14 juli 1904 overlijdt.

Zijn lichaam komt tijdelijk naar Den Haag. Hiervandaan gaat het naar Cape Town met het Nederlandse schip de Batavier VI. Met de trein reist het verder naar Pretoria, waar het op 16 december 1904 zijn laatste rustplaats vindt.

Krugers voormalige woonhuis in Pretoria is nu het Kruger House Museum. Het Kruger National Park is naar hem genoemd, evenals de Zuid-Afrikaanse munt, de krugerrand. De munt draagt zijn portret en een afbeelding van zijn favoriete pijp, de naar hem genoemde ”Oom Paul”-pijp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer