Kerk & religie

Asia Bibi vrij, maar nog steeds in Pakistan

De christelijke Pakistaanse vrouw Asia Bibi, die op verdenking van godslastering jarenlang in de dodencel zat, is vrij, maar bevindt zich nog steeds in Pakistan.

Redactie kerk
7 November 2018 20:48Gewijzigd op 16 November 2020 14:34
Advocaat Saif-ul-Malook maandag tijdens een persconferentie in Den Haag. beeld AFP, John Thys
Advocaat Saif-ul-Malook maandag tijdens een persconferentie in Den Haag. beeld AFP, John Thys

Dit heeft een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters gezegd, zo meldde het ANP donderdagmorgen.

Bibi werd woensdag vrijgelaten uit de gevangenis in de stad Multan, in het zuiden van de provincie Punjab. Daarvandaan is zij naar de hoofdstad Islamabad gevlogen, waar ze volgens bronnen van Reuters voor haar eigen veiligheid wordt vastgehouden.

Direct na de vrijlating van Bibi ontstonden geruchten dat zij op weg zou zijn naar Europa, mogelijk naar Nederland. De woordvoerder van het ministerie, Muahmmad Faisal, ontkent dit. „Zij is in Pakistan”, schreef hij in een WhatsAppbericht aan Reuters.

Bibi’s advocaat Saif-ul-Malook is wel in Nederland.

Veel onduidelijk

Woordvoerder Jan Dirk van Nifterik van de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) gaf woensdagavond al aan dat berichten dat Asia Bibi onderweg zou zijn naar Nederland „onbevestigde geruchten” zijn, gebaseerd op uitlatingen op de Pakistaanse staatstelevisie. „Het nieuws van de vrijlating is echter van verschillende kanten bevestigd”, aldus Van Nifterik woensdag. „Vandaag werd in veel Nederlandse kerken Dankdag voor gewas en arbeid gehouden. Voor mij is dit de meest bijzondere dankdag ooit.”

Dinsdagavond al zette het Pakistaanse leger de omgeving van de gevangenis en het vliegveld in Multan af. Dat was volgens ingewijden een aanwijzing dat de vrijlating van Bibi op handen was.

De christelijke Pakistaanse Asia Bibi werd in 2010 ter dood veroordeeld omdat ze de profeet Mohammed gelasterd zou hebben. In 2014 bekrachtigde het gerechtshof in Lahore dit oordeel. Op 31 oktober haalde het Pakistaanse hooggerechtshof echter een streep door dit vonnis.

Zaterdag kwam de advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, aan in Nederland. Naar eigen zeggen was hij hiertoe gedwongen, omdat hij in Pakistan zijn leven niet zeker was.

De zaak-Bibi is een van de meest geruchtmakende rechtszaken waarbij de Pakistaanse blasfemiewetsartikelen werden ingezet. Het gaat om artikel 295 van het Pakistaanse wetboek van strafrecht. Dat kent drie categorieën. Categorie A gaat over het beledigen van heiligen, daarop staat een boete. Categorie B gaat over het beledigen van de Koran, daarop staat een levenslange gevangenisstraf. Categorie C betreft het beledigen van de profeet Mohammed. Dat kan worden bestraft met de dood.

Asia Bibi maakte zich volgens islamitische collega’s met wie ze in 2009 op het land aan het werk was, schuldig aan het lasteren van de profeet Mohammed. Ze werd daarop ter dood veroordeeld.

De zaak-Bibi trok internationaal veel belangstelling. Vanuit Westerse landen en via de Europese Unie werd jarenlang diplomatieke druk op Pakistan uitgeoefend om Asia Bibi vrij te laten.

In Pakistan zorgde de vrijspraak van de vrouw vorige week voor grote opschudding. Aanhangers van de radicaalislamitische TLP-partij gingen de straat op en richtten vernielingen aan. Bij de rellen werden in diverse steden ook christelijke wijken aangevallen. De rust keerde weer nadat de Pakistaanse regering de TLP had verzekerd dat er een nieuwe rechtszaak tegen Bibi kon worden gestart en dat de vrouw gedurende de looptijd daarvan het land niet zou mogen verlaten.

Donderdagavond wordt in de Grote Kerk te Vianen een „informatie- en gebedsdienst” gehouden voor Asia Bibi, georganiseerd door Stichting Hulp Vervolgde Christenen.

Zie rd.nl/asiabibi voor meer artikelen over de zaak-Bibi.

Meer over
Asia Bibi

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer