Overheden verwijderen omgekeerde vlag van publieke plaats
De omgekeerde vlaggen zijn zo goed als verdwenen van Nederlandse overheidseigendommen. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van een rondgang langs provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat.
Het blauw-wit-rood was in de zomermaanden volop te zien in Nederland. De omgekeerde vlaggen, opgehangen uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet, zijn nu echter zo goed als verdwenen uit de openbare ruimte. Provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat bevestigen tegenover de krant dat de vlaggen op de meeste publieke plaatsen zijn weggehaald. Dat geldt niet voor vlaggen op privéterrein; daar kunnen overheden niets aan doen.
De meeste omgekeerde vlaggen die langs provinciale wegen hingen, zijn weg. Negen provincies, waaronder Utrecht en Overijssel, laten weten dat alle vlaggen inmiddels zijn verwijderd. Friesland en Noord-Holland hebben zo goed als alle vlaggen afgevoerd en zijn nog bezig met de laatste paar.
Gelderland is nog niet zo ver. De bedoeling was dat de vlaggen daar eind oktober weg zouden zijn, maar of dat lukt is nog onduidelijk.
Viaducten
Af en toe worden er nog nieuwe vlaggen opgehangen, laten provincies weten, maar het gaat niet om grote aantallen, en als het gebeurt, worden ze weer weggehaald.
Volgens Rijkswaterstaat-woordvoerder Diederik Fleuren worden er heel af en toe nog nieuwe vlaggen opgehangen aan viaducten. „Die halen we dan zo snel mogelijk weg.”
Ook in gemeenten verdwijnt het blauw-wit-rood van gemeentelijke eigendommen. In onder meer de gemeenten Putten, Kapelle en Westland zijn alle vlaggen uit de openbare ruimte weggehaald.
Toch heeft niet elke gemeente de omgekeerde vlaggen afgevoerd. In Barneveld bijvoorbeeld worden deze alleen weggehaald bij gevaarlijke situaties. Op andere plekken in het dorp zijn weliswaar vlaggen weggehaald, maar op eigen initiatief van burgers. Ook in het Land van Cuijk hangen de vlaggen er „waarschijnlijk nog”, meldt de gemeente. „Er is niet actief op gehandhaafd.”
Hoewel de omgekeerde vlag in de openbare ruimte bijna niet meer voorkomt, geldt dat niet voor privé-terrein. Op erven, aan gevels en in tuinen mag het blauw-wit-rood nog gehesen worden. En omdat veel boerenbedrijven naast snelwegen en provinciale wegen gelegen zijn, is vanuit de auto dus nog regelmatig een omgekeerde vlag te zien.