Economie

Minder slachtoffers bankhelpdeskfraude, ook minder geld verloren

Minder mensen zijn vorig jaar slachtoffer geworden van fraude door oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers. Het totale schadebedrag door bankhelpdeskfraude, zoals deze vorm van oplichting heet, is ook afgenomen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Wel blijft het volgens de bankenkoepel een „hardnekkig probleem”.

18 April 2025 16:09Gewijzigd op 18 April 2025 17:09Leestijd 2 minuten

Het aantal slachtoffers daalde in 2024 naar bijna 6900, 30 procent minder dan in 2023. Het schadebedrag nam met een vijfde af naar bijna 23 miljoen euro. Banken zijn hier volgens NVB-voorzitter Medy van der Laan blij mee. Ze wijst klanten er wel op dat ze goed moeten blijven opletten.”We zien dat criminelen steeds weer nieuwe trucs en smoesjes verzinnen. De een nog geniepiger dan de ander.” Particuliere klanten kregen vorig jaar iets minder dan de helft van de schade door bankhelpdeskfraude vergoed.

De vereniging wijt de daling aan maatregelen die banken nemen om fraude te voorkomen, zoals voorlichting met de politie aan kwetsbare groepen als senioren en jongeren. Ook zegt de NVB dat mensen oplettender worden en dat de politie „nogal wat” fraudeurs heeft opgepakt.

Banken merken dat oplichters mensen vaker proberen wijs te maken dat ze waarschuwingen van echte banken moeten negeren. Als een echte bankmedewerker een klant belt vanwege een verdachte overboeking, kan de oplichter de klant overtuigen om de medewerker te vertellen dat de transactie klopt.

Volgens de NVB is het belangrijk dat klanten extra alert zijn op deze truc. Slachtoffers krijgen vaak geen vergoeding uit coulance omdat ze onjuiste informatie hebben gegeven en een waarschuwing van de bank hebben genegeerd.

Onlinefraude begint vaak via bijvoorbeeld sociale media, aldus de NVB, zoals met een nepadvertentie. Aanbieders van onlinediensten moeten daarom worden verplicht om de identiteit van hun klanten te controleren, vindt de bankenvereniging. Ook kunnen ze wat de NVB betreft beter nagaan of financiële advertenties echt zijn. De overheid zou het makkelijker moeten maken om gegevens te delen om onlineoplichting beter te kunnen herkennen en voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer