OpinieCommentaar
Waarom heet ”Goede Vrijdag” niet ”Verdrietige Vrijdag”?
Goede Vrijdag: de start van een extra lang weekend. Scholen en universiteiten zijn dicht. Veel mensen nemen een vrije dag en gaan er een paar dagen tussenuit. De ANWB waarschuwde begin deze week al: de paasdagen komen eraan, houd rekening met een drukkere spits op donderdagavond en op Goede Vrijdag.

In een overwegend niet-religieus land is het een verademing dat Goede Vrijdag een erkende christelijke feestdag is. Dat geeft christenen gelegenheid om hun buurman uit te leggen wat er zo bijzonder aan is. Daarbij helpt het dat deze dag ”goed” heet, terwijl de Duitsers juist spreken over ”Karfreitag”, wat zoveel betekent als ”verdrietige dag”. Een gesprek over de betekenis van Goede Vrijdag leidt daarmee al snel tot de kern ervan: hoe Jezus Christus met Zijn lijden en sterven de weg baande tot eeuwig leven voor allen die in Hem geloven.
Ook een evenement als The Passion, het muziekspektakel dat donderdagavond vanuit Terneuzen werd uitgezonden en meer dan 2 miljoen mensen bereikte, is aanknopingspunt voor een gesprek. Dat geldt ook voor de vele uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion die deze weken plaatsvonden.
„Waarom verlaat U Mij in Mijn verdriet?”
Aanleidingen genoeg dus. Minder eenvoudig is het om bij zo’n gesprek daadwerkelijk door te dringen tot de kern van het evangelie van Goede Vrijdag. Het verhaal van het lijden van Jezus roept bij buitenstaanders al snel de gedachte op van Christus als martelaar of van Iemand Die een goede daad verrichtte voor anderen. Bij de uitvoering van The Passion was het thema: Ik ben bij je. De speciale uitvoering ervan voor jongeren moest leiden tot „verbinding en begrip, zodat ieder kind zich gezien en gehoord voelt”.
Zo’n vertolking peilt bij lange na niet de diepste betekenis van het lijdensevangelie. Christus stierf niet als martelaar maar als Middelaar. Zijn gang naar Golgotha was geheel vrijwillig. De sterkste nagel waarmee Hij aan het kruis werd gehecht, was Zijn liefde, schrijft een puritein: die liefde was sterker dan de dood. Hij, de Rechtvaardige, voor de onrechtvaardigen, opdat Hij ons tot God zou brengen.
Tv-uitzending The Passion oogst kritiek van aantal reformatorische kerken Terneuzen
De lijdensgeschiedenis ontroert mensen nog steeds, zoals de toeschouwers destijds. Maar tot hen sprak Jezus: „Weent niet over Mij, maar weent over uzelven”. Het lijden van Jezus vraagt niet om medelijden, maar om zelfbeklag en schuldbesef, vanwege onze zonden. „Hebt u bitter geleden vanwege de oorzaak van het lijden van Jezus?” schreef de hervormde predikant ds. Leen Vroegindeweij zestig jaar geleden. „Ik wens u veel leed, zei ik. Maar dat toch niet alleen. Johannes de Doper zag de Heere Jezus tot zich komen. Toen sprak hij de woorden: „Zie, het Lam Gods.” Ik wens u daarom niet minder toe, dat gij veel vreugde moogt hebben om Jezus Christus.”
Dat maakt deze ‘verdrietige dag’ tot een Goede Vrijdag.