Nederlandse app toont ‘methaanhotspots’ op wereldkaart
Nederlandse wetenschappers hebben een app ontwikkeld waarmee methaanlekken wereldwijd zichtbaar worden gemaakt op een wereldkaart. De informatie is afkomstig van satellietmetingen van het eveneens Nederlandse meetinstrument Tropomi, dat aan een Europese satelliet hangt en „pluimen” van het sterke broeikasgas kan detecteren.
„Los van de uitstoot vanuit bekende locaties kan de app zeldzame gebeurtenissen opmerken, zoals recentelijk een grote methaanemissie vanuit de Mount Fentale-vulkaan in Ethiopië”, legt de aardobservatietak van de Europese dienst Copernicus uit. De methaanpluim vanuit de Afrikaanse vulkaan werd gemeten op 31 januari.
Methaangas (CH4) draagt na koolstofdioxide (CO2) het meest bij aan de opwarming van de aarde. Wanneer een vulkaan de bron is, valt daar niets aan te doen, maar veel methaanlekken worden door mensen veroorzaakt en zijn dus wel tegen te gaan. Het gas komt onder meer vrij bij olie- en gaswinning, uit kolenmijnen en vanuit vuilnisbelten. Ook vee stoot een aanzienlijke hoeveelheid methaan uit, vooral koeien, maar dat kan deze app niet laten zien.
De app focust op relatief grote bronnen van methaanuitstoot, op basis van metingen die een tot veertien dagen oud zijn. Dat levert nuttige informatie op voor bijvoorbeeld overheden, gaswinningsbedrijven en ook voor het bredere publiek. „Het ontwikkelen van de instrumenten en methodes om deze methaanpluimen op te merken, is de eerste stap naar het verminderen van de uitstoot”, verklaart onderzoeker Bram Maasakkers van het Nederlandse instituut voor ruimteonderzoek SRON.