Binnenland

Zeeuwse Staten roepen op tot aanpak erosie Brouwersdam

Een aantal Zeeuwse Statenfracties wil dat het provinciebestuur bekijkt op welke wijze het kan bijdragen aan de aanpak van de erosie aan de buitenkant van de Brouwersdam. BBB-Statenlid Kees Hanse zei in een commissievergadering dat veel mensen bij de Brouwersdam recreëren en dat de dam daardoor belangrijk is voor de economie.

ANP
14 February 2025 12:47Gewijzigd op 14 February 2025 12:59

„Steeds weer zandsuppletie bij de dam is niet houdbaar. Want de effecten daarvan zijn van korte duur”, zei Hanse. „In mijn beleving zou je moeten aansturen op strekdammen om de kracht uit de zee te halen.”

Onder meer PvdA-GroenLinks, VVD, SGP, SP en CDA delen de zorgen van Hanse over het wegspoelen van zand. VVD-commissielid Peter van Klaveren zei dat hij tijdens een wandeling over de dam had geconstateerd dat een strandtent volledig in het water staat.

SGP-Statenlid Joan van Burg wees erop dat het gebied van de Brouwersdam ook belangrijk is door de natuurwaarden. „Het stikt er van de vogels en je kunt er zeehonden zien.” Van Burg vroeg zich af of er een verband is tussen de aanleg van de Tweede Maasvlakte en het versneld verdwijnen van zand. Als dat zo is, zouden de haven van Rotterdam en het Rijk mogelijk ook een rol kunnen spelen bij de aanpak van de erosie, vindt de SGP-politicus.

Eerder had het college van Gedeputeerde Staten al laten weten dat Rijkswaterstaat de aanpak van de erosie niet als zijn verantwoordelijkheid ziet, omdat de waterveiligheid niet in het geding is. De gemeenten Schouwen-Duiveland (Zeeland) en Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) zijn daarvoor als eerste verantwoordelijk.

Gedeputeerde Dick van der Velde stelde dat hij samen met Rijkswaterstaat wil kijken of er andere mogelijkheden zijn dan zandsuppletie. Ook zegde hij toe de kwestie vanuit zijn portefeuille toerisme aan te kaarten bij de verantwoordelijke minister.

De colleges van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee brachten vorig najaar de erosie aan de buitenkant van de Brouwersdam onder de aandacht van de gemeenteraden en Provinciale Staten in Zeeland en Zuid-Holland. De colleges wezen erop dat Rijkswaterstaat in 2016 nog 500.000 kubieke meter zand heeft opgespoten om het strand te beschermen. Een groot deel hiervan is inmiddels verdwenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer