Binnenland
Verkenner ziet nu geen meerderheidscoalitie provincie Groningen

Het wordt niet eenvoudig om een nieuw college van Gedeputeerde Staten in de provincie Groningen te vormen. Een bestuur dat steunt op een meerderheid in Provinciale Staten is nu niet in zicht, zegt oud-burgemeester van Groningen Peter den Oudsten, die deze maand de veertien partijen in de Staten sprak.

ANP

Zijn taak was te verkennen welke mogelijkheden er zijn om een stabiel bestuur te vormen na de val van de coalitie van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang een maand geleden. Hij pleit voor een tweede verkenningsronde die na de herfstvakantie van start moet gaan, met twee begeleiders voor „extra denkkracht”.

De 72-jarige verkenner van PvdA-huize adviseert alle fracties eerlijk met elkaar te praten en problemen eerlijk te benoemen. Fracties moeten volgens Den Oudsten openingen bieden voor meerderheidscoalities. „Ze moeten verantwoordelijkheid nemen. De situatie is te ingewikkeld voor grote korte klappen.” Het ligt volgens hem voor de hand dat wordt gekeken naar een coalitie met de BBB, met 12 van de 43 zetels veruit de grootste partij in de Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer