Binnenland
‘Alleenstaande wolf’ Utrechtse Heuvelrug blijkt vader van welpen

De wolf die deze zomer op de Utrechtse Heuvelrug voor onrust zorgde, waardoor de provincie Utrecht hem wil voorzien van een zender, is de vader van de welpen in het gebied. Eerder werd ervan uitgegaan dat het een alleen levende wolf was die geregeld dicht bij mensen en honden kwam. Hij liep ook een meisje omver in Austerlitz.

ANP

De provincie Utrecht wilde het dier dat gedrag afleren door hem te zenderen en eventueel af te schrikken met paintballen. Maar nu het niet om een alleen levende wolf blijkt te gaan maar om een vaderwolf met welpen, vraagt de provincie aanvullend advies aan de Zoogdiervereniging. „Aan de hand daarvan kan worden bezien of de reeds bestaande zorgen over het ongewenste gedrag van GW3237m groter of anders worden”, aldus de provincie. „De nieuwe feiten kunnen mogelijk aanleiding zijn om verdergaande maatregelen te treffen tegen deze wolf.”

Deskundigen gingen er eerder vanuit dat wolf GW3425m de vader was van de welpen op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens DNA-onderzoek is die wolf onlangs doodgereden op de A28 bij Putten. Uit recent DNA-onderzoek op de uitwerpselen van de welpen blijkt nu dat wolf GW3237m hun vader is, meldt de provincie.

Vrijdag is een hoorzitting gepland over het voornemen om de wolf te vangen, verdoven en voorzien van een zender. De provincie heeft nu gevraagd die bijeenkomst uit te stellen. Door de nieuwe feiten moet de onderbouwing van de vergunningaanvraag worden aangepast, meldt de provincie Utrecht. Uitstel van de zitting geeft ook organisaties die zich verzetten tegen het zenderen, bijvoorbeeld De Faunabescherming, meer tijd om zich te bezinnen op de gevolgen van de nieuwe informatie.

Voorzitter Niko Koffeman van De Faunabescherming spreekt van een „sensationele ontwikkeling”. „De provincie Utrecht had op basis van totaal verkeerde aannames bijna een vaderwolf in een pootklem gevangen, terwijl ze dachten dat het een solitair mannetje was (Bram).” De rechtbank bepaalde in september dat de provincie voorlopig niet mag beginnen met vangen en zenderen van de wolf, onder meer omdat er niet genoeg inzicht is gegeven in de incidenten waarbij de wolf was betrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer