Binnenland
VluchtelingenWerk: asielpakket is uitholling vluchtelingenbeleid

VluchtelingenWerk vindt de uitgelekte asielmaatregelen van het kabinet „een verdere uitholling van het vluchtelingenbeleid”. Het is „onbegrijpelijk” dat het loslaten van het asielnoodrecht zorgt voor „nare maatregelen met harde gevolgen voor inwoners van ons land op zoek naar veiligheid”, aldus de vluchtelingenorganisatie. „Het vergroten van de problemen op dit terrein in plaats van die oplossen staat voorop.”

ANP

De organisatie vreest dat we „met deze plannen onszelf in de voet schieten als samenleving”. Zo wijst ze erop dat integreren en de taal leren lastig wordt zonder asielvergunning voor onbepaalde tijd, „als je voortdurend een zwaard van Damocles boven je hoofd hebt hangen”. Dit staat volgens VluchtelingenWerk haaks op het regeerakkoord van het kabinet, waarin staat dat wie in Nederland mag blijven maximaal mee moet doen en bijdragen aan de maatschappij. Werk is daar een belangrijk onderdeel van. Maar als je niet kunt integreren en de taal niet spreekt, is werk vinden erg moeilijk, denkt VluchtelingenWerk.

Ook van de afschaffing van de taakstelling voor gemeenten snapt de vluchtelingenorganisatie niets. „Hiermee komt permanente en normale huisvesting voor statushouders helemaal buiten beeld.” Ze voorziet het ontstaan van een soort vluchtelingengetto’s. „Welke gemeente zou dit willen organiseren?”, vraagt VluchtelingenWerk zich af. „En hoe kan je van daaruit nu participeren in de samenleving?”

Verder verbaast VluchtelingenWerk zich over het nieuws dat delen van Syrië veilig verklaard zouden moeten worden, zodat asielzoekers uit dat land kunnen worden teruggestuurd. „Volgens alle informatie die beschikbaar is, is Syrië op dit moment niet veilig voor vluchtelingen om naar terug te keren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer