BinnenlandAsielnoodwet
Wilders bevestigt: Noodwet van tafel, wel blij met spoedwet

De asielnoodwet is definitief van tafel, bevestigt PVV-leider Geert Wilders op X. „Geen artikel 110/111-procedure, maar wel met spoed fors strengere asielmaatregelen!” schrijft hij. Wilders is daar „erg blij mee”. Hij spreekt zijn hoop uit dat de rest van de coalitie ook instemt met het asielpakket.

ANP
 PVV-leider Geert Wilders. beeld ANP, Robin Utrecht
PVV-leider Geert Wilders. beeld ANP, Robin Utrecht

De PVV-leider hield lang vast aan het in werking stellen van artikelen 110 en 111 van de Vreemdelingenwet. Daarin staat dat in „buitengewone omstandigheden” kan worden afgeweken van wat in de wet is afgesproken over de toelating en opvang van asielzoekers. Vaak worden oorlogen, overstromingen of andere rampen verstaan onder „buitengewone omstandigheden”.

Door de stellige positie van de PVV dreigde een kabinetscrisis. NSC wilde die ‘asielnoodwet’ namelijk alleen als die „dragend gemotiveerd” zou worden waarom er sprake zou zijn van een noodsituatie. Dat die motivering gevonden zou worden en juridisch stand zou houden, werd onwaarschijnlijk geacht. De Eerste Kamer maakte ook duidelijk niks voor een noodwet te voelen. Daar heeft de coalitie geen meerderheid.

Wilders retweet een lijst van RTL Nieuws met geplande asielmaatregelen, waarmee hij ook die lijkt te bevestigen. Zo denkt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB aan het afschaffen van permanente verblijfsvergunningen, het invoeren van grenscontroles per eind november en het weer veilig verklaren van Syrië zodat vluchtelingen daar weer naar kunnen terugkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer