Binnenland
CDA wil andere keuzes in zorg: besteed meer geld aan welzijn

Het CDA wil dat de politiek andere keuzes maakt over de besteding van het geld dat naar de zorgsector gaat. Tweede Kamerlid Harmen Krul van die partij vindt dat het huidige kabinet „onvoldoende stappen” zet om de problemen aan te pakken en het zorgstelsel overeind te houden, zei hij tijdens het debat over de zorgbegroting. Veel beter is het volgens hem om meer geld in welzijn en preventie te steken, omdat dit dure zorg voorkomt.

ANP

Krul pleit voor „een principieel andere weg” en wil dat er een staatscommissie komt die zich buigt over het weerbaar maken van het zorgsysteem. Zo moet de toename van de vraag naar medische zorg afgeremd worden in plaats van die vraag „een extra zet te geven”, dat het kabinet gaat doen door het eigen risico te halveren.

De verlaging vanaf 2027 komt van de grootste coalitiepartij PVV, die er liever helemaal van af wilde. Het kabinet verwacht dat deze verlaging leidt tot meer zorgvraag, omdat mensen die nu afzien van specialistische zorg door de kosten zich straks wel laten behandelen.

De langere wachtlijsten die zullen ontstaan, wil zorgminister Fleur Agema aangaan door urgente patiënten voorrang te geven. Dat gebeurt nu ook al, maar de beoordeling hiervoor moet worden versterkt, vindt ze. Veel partijen vragen zich af of dit wel effect heeft.

Krul wil de 4 miljard euro die de verlaging van het eigen risico kost, liever investeren in bijvoorbeeld welzijn. Zo zou eenzaamheid kunnen worden aangepakt. „Ernstige eenzaamheid is geen ziekte, maar wel net zo ziekmakend als vijftien sigaretten per dag.”

Sowieso vindt de CDA’er het „een historische blunder” dat roken sinds jaren relatief niet duurder is geworden, terwijl er vele honderdduizenden mensen zijn die zorg nodig hebben om een rookgerelateerde ziekte. Ook NSC pleit voor een rookvrije generatie en wil een veel stevigere aanpak om die in 2040 te bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer