Binnenland
Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

ANP

„Knotsgek”, tweet Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. Volgens hem gaat Knot zijn boekje te buiten, door zich uit te spreken over zo’n politiek gevoelig onderwerp. „Bij mijn weten heeft onze gewaardeerde president van De Nederlandsche Bank geen politieke functie”, schrijft Grinwis op X. Het Kamerlid wijst erop dat juist minder huurwoningen te koop zijn aangeboden dan eerder gedacht. De huizen die nu op de koopmarkt komen, bieden bovendien kansen aan starters, stelt Grinwis.

Hij krijgt bijval van CDA’er Eline Vedder, die zijn woorden herhaalt. Ook Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA spreekt zich uit tegen Knot. „De wet is niet bedoeld om beleggers in het zadel te houden, maar om huren betaalbaar te maken. En dat werkt.”

Peter de Groot van de VVD is het eens met Knot. „De wet had er in deze vorm nooit moeten komen”, schrijft hij. De Groot wilde grotere regionale verschillen, zodat verhuurders in bijvoorbeeld Amsterdam meer mogen vragen dan buiten de Randstad. Nu geldt een landelijke grens van ruim 1100 euro voor huurwoningen die binnen het stelsel vallen. Woningen met meer voorzieningen, zoals een grotere tuin, kunnen op basis van een puntenstelsel buiten de regulering vallen. Daar kunnen verhuurders nog wel voor vragen wat ze willen.

Woonminister Mona Keijzer (BBB), als Kamerlid nog fel tegenstander van de wet, zegt nu dat in januari opnieuw wordt gekeken naar de wet, omdat dan pas goed duidelijk is wat de gevolgen ervan zijn. De Tweede Kamer debatteert donderdag verder over de kwestie tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dinsdagavond was daar het eerste gedeelte van.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer