Binnenland
Kamer wil controles aan Hongaarse grens om toelating Russen

Nederland moet controles aan de Hongaarse grens door zijn buurlanden steunen, vindt de Tweede Kamer. Die moeten voorkomen dat Russische spionnen of saboteurs naar andere EU-landen reizen nu Hongarije de deur voor hen heeft opengezet. Ook maatregelen van de Europese Commissie, die in het uiterste geval het vrije reizen van en naar Hongarije tijdelijk zou kunnen opschorten, verdienen volgens een Kamermeerderheid steun.

ANP

Veel EU-landen maken zich zorgen om de sluiproute die Hongarije, de nauwste bondgenoot van Rusland in de Europese Unie, volgens hen heeft geopend voor Russen met kwaad in de zin. De soepele visumregels voor Russen en Belarussen die Hongarije afgelopen zomer heeft ingevoerd, zijn „een acuut veiligheidsrisico”, vindt ook de Tweede Kamer. Daar lijkt in het uiterste geval zelfs steun om het land te schorsen uit het Schengengebied, waarbinnen mensen zonder controles de grens over kunnen. Maar een Kamermeerderheid zou liever zien dat zo’n ingrijpende stap niet nodig blijkt.

De Kamer vraagt onder aanvoering van VVD, NSC en ChristenUnie aan het kabinet om zijn steun uit te spreken voor de grenscontroles waarover buurlanden als Duitsland en Slovenië nu denken. „En verdergaande maatregelen indien de Europese Commissie daartoe besluit.” Premier Dick Schoof treft donderdag en vrijdag zijn collega’s van de andere EU-lidstaten op een EU-top in Brussel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer