Economie
Wereldwijde overheidsschuld richting record 100 biljoen, zegt IMF

De wereldwijde staatsschuld zal naar verwachting een recordniveau van 100 biljoen dollar (zo’n 92 biljoen euro) bereiken tegen het einde van dit jaar, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens de in Washington gevestigde kredietverstrekker wordt de stijging van de overheidsschuld vooral aangejaagd door de Verenigde Staten en China.

ANP

In de nieuwste Fiscal Monitor, een overzicht van wereldwijde ontwikkelingen van de overheidsfinanciën, stelt het IMF dat de wereldwijde overheidsschuld daarmee eind dit jaar zal oplopen tot 93 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens het IMF zullen regeringen moeilijke beslissingen moeten nemen om de groei van de schuld te stabiliseren om te voorkomen dat de wereldwijde overheidsschuld in 2030 op 100 procent van het bbp uitkomt.

De overheidsschuld wordt uitgedrukt als percentage van het bbp ofwel de omvang van de economie van een land. Hierdoor zijn de overheidsschulden internationaal beter te vergelijken. In Europees verband is bijvoorbeeld afgesproken dat de overheidsschuld onder de 60 procent van het bbp dient te blijven.

Het IMF verwacht dat de overheidsschulden zullen toenemen in de VS, Brazilië, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk en spoort de regeringen van die landen aan om de schulden in toom te houden. Hoewel de afkoelende inflatie en dalende rentetarieven overheden een kans bieden om hun financiële huishouding op orde te krijgen, zijn er volgens het IMF echter weinig tekenen van enige urgentie bij overheden om dit te doen.

„De huidige plannen voor begrotingsaanpassing schieten ver tekort om te verzekeren dat de schuld met grote waarschijnlijkheid wordt gestabiliseerd of verminderd”, waarschuwt het IMF. Landen waarvan de overheidsschuld in de komende jaren naar verwachting niet zal stabiliseren, vormen volgens het fonds meer dan de helft van de wereldwijde schuld en ongeveer twee derde van het wereldwijde bbp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer