Buitenland
Biden belooft Oekraïne voor miljarden extra militaire steun

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Oekraïne voor miljarden dollars aan extra steun beloofd, onder meer in de vorm van wapentuig. Biden maakte het nieuwe steunpakket bekend voorafgaand aan een bezoek donderdag van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan het Witte Huis. Zelensky dankt hem voor de steun.

ANP

Oekraïne krijgt verschillende soorten wapens en munitie van de Verenigde Staten. De Amerikaanse krijgsmacht knapt onder meer een oud Patriot-systeem op voor de Oekraïense luchtverdediging, en levert ook extra Patriot- en AMRAAM-raketten.

Verder kan Oekraïne voortaan beschikken over de zogenoemde JSOW, een zweefbom waarmee over grote afstanden precisieaanvallen uitgevoerd kunnen worden. De VS helpen bovendien met andere raketten, drones, munitie en training voor achttien extra F-16-piloten.

Een deel van de extra ondersteuning komt in de vorm van geld, meldde het Witte Huis. Met het nieuwe steunpakket is 7,9 miljard dollar (ruim 7 miljard euro) gemoeid. Biden zei dat nu is geregeld dat het geld dat het Congres heeft begroot voor steun aan Oekraïne tijdens zijn termijn nog uitgegeven kan worden.

Zelensky verklaarde dankbaar te zijn voor de beloofde steun. „We zullen deze steun op de meest doelmatige en transparante manier gebruiken om ons belangrijkste gezamenlijke doel te bereiken: de overwinning voor Oekraïne, rechtvaardige en duurzame vrede en trans-Atlantische veiligheid.” Hij zei er, een kleine zes weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, ook bij dat hij zowel de Republikeinen als de Democraten erkentelijk is.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, eiste woensdag in een open brief dat Zelensky zijn ambassadeur in de VS ontslaat. De aanleiding was dat Zelensky in het bijzijn van prominente Democraten een munitiefabriek had bezocht in Pennsylvania. Die staat speelt een cruciale rol bij de komende presidentsverkiezingen.

„De tour was duidelijk een partijpolitieke campagnebijeenkomst bedoeld om de Democraten te helpen”, concludeerde Johnson. Die stelde dat de Republikeinen geen vertrouwen meer hebben in ambassadeur Oksana Markarova, die volgens hem verantwoordelijk is voor het organiseren van het bezoek. Republikeinse parlementariërs eisten daarnaast dat wordt opgehelderd in welke mate belastinggeld is gebruikt voor de beveiliging van Zelensky tijdens het bezoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer