Binnenland
Klimaatactie bij hoofdkantoor Rabobank beëindigd

De aanhangers van Greenpeace en Extinction Rebellion hebben de actie bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht beëindigd. Enkele honderden mensen blokkeerden de hoofd- en zij-ingangen, omdat ze willen dat de bank stopt met het financieren van industriële landbouw. Ook vinden ze dat de bank „schade die is aangericht” moet vergoeden. Greenpeace laat weten dat bij een Rabo-kantoor in Elst nog wel actie wordt gevoerd.

De demonstranten liepen woensdag vanaf station Utrecht Centraal via het Jaarbeursplein naar het Rabo-gebouw aan de Croeselaan. Een groep fietsers blokkeerde de parkeergarage en anderen blokkeerden zij-ingangen. Bankmedewerkers mochten wel naar buiten, maar niet naar binnen, gaven de actievoerders aan.

Sommige actievoerders waren in palen bij het gebouw geklommen. Ze hadden spandoeken voor het logo van de Rabobank gehangen. Andere activisten droegen borden bij zich met teksten als „Rabobank trotse sponsor van de klimaatcrisis?” en „1 euro winst erbij is 94 euro schade voor mij”.

„We hebben vandaag laten zien dat veel mensen het belangrijk vinden dat de directie van Rabobank woorden omzet in daden en nu eindelijk echt de omslag maakt. Het tijdperk dat grote vervuilers ongehinderd megawinsten kunnen maken ten koste van de natuur en het klimaat, is voorbij”, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen. Roos Saat van Extinction Rebellion laat weten dat Rabobank nog niet van ze af is.

In Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen en Leeuwarden werden vergelijkbare acties gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer