Binnenlandin memoriam
Oud-minister en bedenker AEX-index Tjerk Westerterp overleden

Oud-verkeersminister Tjerk Westerterp is zondag op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ulvenhout overleden. De CDA-politicus was de bedenker van de AEX-index.

Westerterp. beeld ANP
Westerterp. beeld ANP

De familie van Westerterp meldde zijn overlijden maandag aan persbureau ANP. Als minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Den Uyl (1973-1977) zet Westerterp zich in voor de verkeersveiligheid. Zo zorgt hij er in 1974 voor dat bromfietsers voortaan een helm moeten gaan dragen. Daarnaast verplicht hij automobilisten om een gordel om te doen.

Datzelfde jaar stelt Westerterp de tachograaf –een apparaat dat onder meer de rij- en rusttijden bijhoudt en vastlegt– in het goederenvervoer over de weg verplicht. Protesten van chauffeurs halen niets uit. In de jaren na de maatregelen neemt het aantal doden en gewonden in het wegverkeer aanzienlijk af.

##Carpoolstrook
Na zijn ministerschap betoont Westerterp zich een luis in de pels van de overheid. Om de files te bestrijden, hoopt de toenmalige verkeersminister Hanja Maij-Weggen –partijgenoot van Westerterp– met carpoolen het aantal files te verminderen. In 1993 opent ze op de A1 dan ook de eerste carpoolstrook van Europa.

Alleen auto’s met minimaal drie inzittenden mogen van de strook gebruikmaken. Westerterp stapt daarop in zijn vehikel en rijdt op de dag van de opening pontificaal in z’n eentje over de carpoolstrook. Hij krijgt precies wat hij wil: een proefproces.

De rechter oordeelt dat de verkeerswet niet over carpoolers spreekt en dat dit weggedeelte dus onmogelijk gereserveerd kan worden voor dit type weggebruikers. Het resultaat: de strook moet voor alle weggebruikers worden opengesteld.

##Optiebeurs
In 1978 is Westerterp aangetreden als voorzitter van de dan net opgerichte Optiebeurs Amsterdam – de beurs waar opties op aandelen worden verhandeld. Daar bedenkt hij de AEX-index. Dit cijfer geeft een algemeen beeld van de prestaties van bedrijven op de Nederlandse aandelenmarkt. Deze index komt nog steeds vrijwel dagelijks in het nieuws voorbij.

De in Rotterdam geboren Westerterp kwam na een journalistenopleiding en een studie sociale wetenschappen in Nijmegen in de politiek terecht. Op jonge leeftijd was hij al actief in de KVP – die later opging in het CDA.

Voor hij in 1973 minister werd, was Westerterp Tweede Kamerlid, wethouder, Europarlementariër en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Biesheuvel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer