Binnenland
Eis jaar cel tegen huisarts in Brunssum om vermeende verkrachting

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Maastricht een jaar gevangenisstraf geëist tegen een huisarts in Brunssum. De 54-jarige Sebastiaan van P. wordt verdacht van het verkrachten van een patiënte van hem. Volgens het OM heeft de man misbruik gemaakt van zijn positie als huisarts, en zodoende ook de beroepsgroep van huisartsen geschaad. Het vertrouwen van patiënten in hun huisarts loopt hierdoor een deuk op, aldus het OM. De advocaat van de arts sprak van een heksenjacht en vroeg om vrijspraak.

Het is inmiddels de derde keer Van P. voor de rechter moet verschijnen op verdenking van misbruik van patiënten. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot drie jaar cel en een beroepsverbod van vijf jaar voor het verkrachten in 2016, 2017 en 2019 van drie vrouwen, maar hij ging in hoger beroep. Dat beroep moet nog worden behandeld. Van P. ontkent de aantijgingen.

In een eerdere zaak werd hij vrijgesproken van verkrachting van een patiënte, vanwege vormfouten door justitie. Wel schorste het Centraal Tuchtcollege de arts drie jaar geleden in deze zaak voor een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

Tijdens de derde rechtszaak woensdag ging het om het seksueel misbruik van een vijfde patiënte, die vorig jaar aangifte heeft gedaan van misbruik door de arts in de periode 2015 tot 2020. Hij zou zonder noodzaak daartoe inwendig onderzoek bij de vrouw hebben gedaan. Van P. ontkent ook dit misbruik.

De rechtbank wees de arts erop, dat ook voor de zaak waarvoor hij vorig jaar werd veroordeeld, de vrouwen een soortgelijke verklaring aflegden. Volgens het OM was er sprake van een patroon. Bij de procedure vorig jaar ging het om kwetsbare vrouwen, van wie er twee boven de 80 waren. Ook nu gaat het om een kwetsbare vrouw, aldus het OM.

„Al deze zaken heb ik niet gedaan. Ik krijg het zelf niet verzonnen”, zei de verdachte. Raadsman Rick Engwegen noemde de verklaring van de vrouw „ongeloofwaardig en onbetrouwbaar”. Hij wees erop, dat het tuchtcollege in augustus een klacht van de vrouw ongegrond heeft verklaard. Op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de arts eind augustus overigens tijdelijk gestopt met het uitoefenen van zijn beroep.

Uitspraak op 18 oktober.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer