Koninklijk Huisstreekbezoek gelderse vallei

Koningspaar spreekt met pluimveehouders tijdens streekbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagochtend even voor 10.00 uur in Nijkerk aangekomen voor de start van het streekbezoek aan de Gelderse Vallei. In Nijkerk ontmoette het koningspaar als eerste de burgemeesters uit de te bezoeken gemeenten.

Webredactie
31 August 2023 10:43Gewijzigd op 31 August 2023 16:54
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Na aankomst bij Maan Restaurant in Nijkerk werd het koningspaar begroet door Gerard Renkema, de burgemeester van Nijkerk. Het welkomstcomité bestond verder uit Daniël Wigboldus en John Berends, respectievelijk kamerheer en commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Leerlingen van basisschool De Appelgaard heetten het koningspaar welkom met vlaggetjes. De 10-jarige Dana vroeg de koning en koningin om een handtekening ter ere van haar verjaardag. Allebei zetten ze een krabbel en wensten het meisje een fijne verjaardag. Dana gaat de handtekeningen boven haar bed hangen, vertelde ze aan het ANP.

ANP-476809451.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Koningspaar trotseert regen voor wandeling over Appelpad

Na een kort informeel samenzijn met de burgemeesters van Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede en Wageningen in restaurant Maan, vertrekt het koningspaar naar de eerste stop van het streekbezoek. Dat is het Appelpad, een wandelroute van 8 kilometer. Het koningspaar zal daar een stukje gaan wandelen. Lopend over het Appelpad leerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima meer over onder meer het ontstaan van het kilometerslange wandelpad.

Het paar moest, net als bij het vorige streekbezoek aan de Waddeneilanden eerder dit jaar, ook donderdagochtend rekening houden met wisselvallig weer. Koningin Máxima, in een appelgroene jurk en op platte schoenen, had een regenjas aan. De koning gokte het erop en liet zijn regenjas in de touringcar liggen. Wel hielden ze allebei een paraplu boven het hoofd. Gelukkig voor zowel het koningspaar als de vrijwilligers van het Appelpad en de meelopende verslaggevers, veroorzaakte de regen geen grote plassen op de route.

Het Appelpad is een zogenaamd klompenpad, waarvan er een kleine 150 bestaan in Nederland. De paden bestaan vaak al eeuwenlang, maar hebben hun oorspronkelijke functies als kerk-, jaag- of schoolpad verloren. Als wandelroute vinden de paden een nieuwe bestemming.

Het koningspaar liep slechts een stukje van het 8 kilometer lange Appelpad. Ze passeerden onder meer een weiland met schapen. Onderweg maakten ze een praatje met de bewoners van een boerderij. De route liep over het onverharde deel van het pad. Het paar eindigde hun wandeling bij een koningslinde, die speciaal voor het streekbezoek is geplant.

ANP-476811427.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Pluimveesector spreekt over onzekerheid met koningspaar

Het koningspaar is bij het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de pluimveesector. In verschillende gesprekken hoorden de koning en de koningin meer over de problemen waar ondernemers in de sector mee te maken hebben.

Na aankomst op het terrein van Aeres MBO in Barneveld kregen Willem-Alexander en Máxima eerst een korte rondleiding langs kuikens en leghennen achter glas. Vervolgens kregen ze een toelichting over insectenkweek, bedoeld voor eiwitverrijking van pluimveevoer.

In een tent op het terrein spraken de koning en koningin daarna met ondernemers in de pluimveesector. Vier jonge boeren vertelden over uitdagingen in de sector, zoals vogelgriep, hoge kosten voor voer en energie en het landbouwakkoord. Grote plannen worden uit onzekerheid op een laag pitje gezet, vertelde een boer. Willem-Alexander stelde dat „perspectief het allerbelangrijkste is”. De boeren beaamden dat. De koning zei ook dat „de boer in Nederland hoort te zijn”. De ondernemers vonden dat fijn vonden om te horen. „We voelden ons wel gesteund”, zei boer Gerben Bos. Aan een andere tafel, waar het ging over ‘Sociaal-economische impact’ zeiden de ondernemers na afloop „veel begrip” te hebben ervaren van het koningspaar.

Het bezoek aan het PEC was een onderdeel van het streekbezoek van het koningspaar aan de Gelderse Vallei. De koning en koningin bezoeken verschillende gemeenten in de regio en leren daar meer over veranderingen waar diverse sectoren mee te maken hebben. Het bezoek begon in Nijkerk en zal later op de dag eindigen in Wageningen.

ANP-476809628.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Enkele boerenprotesten langs route koningspaar in Gelderse Vallei

Langs de route van het koninklijke streekbezoek aan de Gelderse Vallei zijn enkele protestborden van boeren te zien.

Op borden tussen Scherpenzeel en Barneveld zijn de teksten ‘no farmers, no food’, ‘ik ben boer, ik blijf boer’ en ‘wij bleiven’ te lezen. In de bezochte dorpen wordt het paar echter enthousiast onthaald door de bewoners.

Het is niet de eerste keer dat het koningspaar tijdens een bezoek aan de provincie te maken krijgt met boerenprotesten. Tijdens het streekbezoek aan de Peel in Noord-Brabant sprak de koning onder meer met een handjevol demonstranten langs de weg. „We hopen op een goede discussie. We weten wat de problematiek is en we gaan erover praten”, zei de koning toen. De omstanders leken blij verrast dat het paar even kwam praten. „We gaan ervoor”, sloot de koning af.

ANP-476817643.jpg
Actievoerders langs de route tijdens het streekbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan de Gelderse Vallei. beeld ANP, Remko de Waal

Gebarenboerderij

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag in Scherpenzeel gesproken met de eigenaars van De Gebarenboerderij, een werk- en ontmoetingsplaats voor doven. Het echtpaar, dat net als het koningspaar een dochter heeft die Amalia heet, lieten de koning en de koningin onder meer zien hoe zij hun eigen Amalia aanspreken in gebarentaal. Dat is een ander gebaar dan dat voor de prinses met dezelfde naam.

Het koningspaar sprak Evita en Jochem Goudriaan tijdens een van de gesprekken over vrijwilligerswerk in Scherpenzeel. Op de Gebarenboerderij werken dove mensen en het echtpaar wil met de boerderij een plek creëren waar dove mensen elkaar echt kunnen begrijpen en ook verbinding kunnen maken met de horende wereld. Dat laatste bijvoorbeeld met een winkeltje waar eieren worden verkocht. Amalia Goudriaan is weliswaar het zesde kind van het stel, maar wel het eerste met een echt koninklijke naam, vertelden ze.

Het echtpaar Goudriaan vertelde ook over de dove vluchtelingen uit Oekraïne die zij vorig jaar hebben opgevangen. Het koningspaar was daarbij verrast te horen dat de gebarentaal in Nederland en Oekraïne niet dezelfde is.

Andere gesprekken in landhuis Huis Scherpenzeel gingen over vrijwilligerswerk in de culturele sector, de schuldhulpverlening en de recreatieve sector.

Scherpenzeel vormde de derde stop van het streekbezoek van het koningspaar aan de Gelderse Vallei. Na het afscheid in Scherpenzeel, waar koningin Máxima en koning Willem-Alexander werden uitgezwaaid door honderden enthousiaste burgers, vervolgden ze hun reis naar Ede.

ANP-476818188.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer