Binnenland

Nederlaag OM in zaak-Hells Angels

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdagmorgen het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard in het proces tegen 22 Hells Angels. De verdachte Angels stonden terecht voor het vormen van een criminele organisatie.

20 December 2007 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 05:23
AMSTERDAM – Daniel Uneputty (M), president van het Amsterdamse chapter van de Hells Angels, wordt gefeliciteerd door leden van de Hells Angels bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag het openbaar ministerie (OM) niet ontva
AMSTERDAM – Daniel Uneputty (M), president van het Amsterdamse chapter van de Hells Angels, wordt gefeliciteerd door leden van de Hells Angels bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag het openbaar ministerie (OM) niet ontva

Begin deze maand vroegen de advocaten de rechters al om een einde aan de zaak te maken. Dit verzoek werd gedaan omdat het OM had verzuimd verslagen van afgeluisterde gesprekken tussen de raadslieden en de verdachten te laten vernietigen.

De gespreksverslagen hadden volgens de geldende wet- en regelgeving wel degelijk vernietigd moeten worden, omdat gesprekken tussen advocaten en verdachten vertrouwelijk zijn. Die mogen niet voor opsporingsdoeleinden worden gebruikt.

Officier van justitie G. Oldekamp, tot begin dit jaar de leider van het onderzoek naar de Hells Angels, liet de vernietiging van de verslagen na. Dit ondanks herhaald aandringen van leden van het betrokken rechercheteam. Hij kon daar voor de rechtbank geen sluitende verklaring voor geven.

Het OM benadrukte in een reactie op het verzoek tot niet-ontvankelijkheid van de advocaten nog dat politie en justitie geen oneigenlijk gebruik hadden gemaakt van de inhoud van de afgeluisterde telefoongesprekken. Het strafrechtelijk onderzoek is niet op basis van uit die gesprekken afkomstige informatie gestuurd, stelde officier van justitie G. Schram vorige week nog.

Schram erkende dat het OM procedurele fouten heeft gemaakt, maar die waren volgens hem niet zo ernstig dat het hele Angelsproces erop zou moeten stuklopen.

De rechtbank is het daar niet mee eens. De rechters vinden dat het OM herhaaldelijk schromelijk tekort is geschoten in het beschermen van de belangen van de advocaten en de verdachten. Opsporingsambtenaren hebben jarenlang kennis kunnen nemen van de vele gesprekken tussen de verdachten en hun raadslieden, meent de rechtbank.

De rechters vinden deze gang van zaken al zo erg, dat ze zich niet eens meer de vraag hebben gesteld of het onderzoek naar deze Hells Angels met deze onterecht verkregen kennis is gestuurd.

Het besluit van de rechtbank is zuur voor het OM. Justitie heeft de afgelopen jaren namelijk fors geïnvesteerd om een einde te maken aan de volgens haar „onaantastbaarheid” van de Hells Angels in Nederland. Het was een van de hoogste prioriteiten van het OM, die nu onderuit is gehaald door fouten die de aanklagende instantie zelf heeft gemaakt.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer