Buiten het kamertje op de tweede verdieping van het Van Lodenstein College in Amersfoort is het af en toe een drukte van belang. Het wisselen van de les gaat niet altijd even stil. Soms roffelt iemand op de deur of gluurt een nieuwsgierige naar binnen. Daar, in dat kamertje, zit jeugdwerkadviseur Dirk-Jan Nijsink van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten om vier jongeren te bevragen op stille tijd. Op tafel liggen Puntuitpagina’s van deze week die over dit onderwerp gaan. Rianne, Laurens, Jan Pieter en Emmie zitten klaar om hun mening te geven. Over de artikelen, maar uiteraard ook over het thema zelf.
Wat viel je het meeste op aan de artikelen?
Emmie grijpt naar de pagina van woensdag. „Ik ben best wel geschrokken van dit verhaal vanaf het schoolplein van een refoschool. Dat zo veel jongeren niet weten wat stille tijd is; dat heeft me verbaasd.”
Laurens: „Maar komt dat niet omdat de term ”stille tijd” een soort modewoord is? Als je vraagt naar Bijbellezen en bidden, weten ze er beter raad mee misschien. Verder vond ik het artikel met ds. Labee positief.”
Ook vinden alle vier in het artikel van maandag de uitspraak van Luther een mooie: heilig luieren voor God. „Echt een doordenkertje”, aldus Rianne.
Hoe houden jullie zelf stille tijd?
Jan Pieter: „Door ’s morgens en ’s avonds Bijbel te lezen en te bidden, al verslaap ik me wel regelmatig. En ’s avonds moet ik oppassen niet te moe te zijn door te lang met bijvoorbeeld Facebook bezig te zijn. Ik gebruik een dagboek, omdat ik het belangrijk vind dat ik meerdere aspecten zie van een bepaald gedeelte of onderwerp.”
Rianne: „Ook ik gebruik een dagboek en voor ’s avonds een Bijbelrooster. Het is steeds weer zoeken naar de praktische betekenis. Zo probeer ik specifieke Bijbelgedeelten te lezen als er problemen zijn of dingen gebeuren waar ik vragen bij heb.”
Emmie heeft een tip voor Jan Pieter: „Houd ’s middags stille tijd. Dan heb je geen last van slaperigheid en ben je nog voldoende fit om dingen op te pikken. Dat bevalt mij erg goed.”
Lees je ook wel eens wat anders?
Laurens pakt regelmatig een theologisch boek, maar dat komt volgens zijn klasgenoten omdat hij „een échte vwo’er” is. Even grijnst hij. „Het is niet zo dat ik een bepaalde voorkeur heb; ik lees heel breed. Augustinus bijvoorbeeld.”
Emmie: „Zware theologische boeken zijn niet echt mijn ding. Wel probeer ik af en toe conferenties bij te wonen over Bijbelse onderwerpen.”
Laurens: „De zondag is een prima dag om iets extra’s te lezen. De drukte van elke dag is dan weg.”
Rianne: „Klopt inderdaad. Zelf probeer ik die dag iets te zoeken wat de rest van de week mee gaat. Bijvoorbeeld door een brief van Paulus heel secuur te lezen.”
Wordt er in je omgeving wel eens gesproken over geloof en stil zijn voor God?
Jan Pieter: „Weinig. Ik denk dat veel jongeren hier niet zomaar over te praten.”
Laurens: „Ik vraag me ook af of dit wel iets is waar je met anderen over praat. Stille tijd is iets heel persoonlijks, echt iets voor jezelf.”
Emmie: „Maar je ervaringen met elkaar delen kan ook heel leerzaam zijn.” „Precies”, vindt ook Rianne. „Ik merk juist wel dat er veel over gepraat wordt, zeker op Bijbelstudie en tijdens vakken als godsdienst en religie, mens en samenleving.”
Over ervaring gesproken: heb je wel eens gemerkt dat God sprak tijdens momenten van stilte?
Even is het stil in het kamertje, daar op de tweede verdieping. Dan zegt Laurens: „Ja, ik denk het wel. Het is wel eens gebeurd dat ik met vragen liep die opgelost werden door teksten die ik las. Ik heb gemerkt dat God niet spreekt door een stem uit de hemel, maar door de Bijbel. Altijd door de Bijbel.”
Emmie heeft dezelfde ervaring. „Het kan zomaar dat je schijnbaar toevallig iets leest dat precies bij de situatie past.”
Jan Pieter: „Maar dat gebeurt alleen als je er helemaal bij bent met je gedachten. Even wat lezen en daarna slapen werkt echt niet.”
Stille tijd: ze willen het geen van vieren missen. Toch is er een maar. Of eigenlijk, een gevaar. Jan Pieter: „Je moet oppassen dat je het niet doet om er maar een goed gevoel bij te krijgen. Dat je Bijbelleest en bidt om er de hel mee te ontlopen of om het straks fijn en goed te hebben.” Laurens knikt. „Stille tijd houden moet gaan om Gods eer. Niet om wat wij eraan hebben.”
De klok wijst bijna 11.00 uur aan. Tijd voor de muziekles. „Zou wat voor Luther geweest zijn”, merkt Dirk-Jan op. „Die vond muziek een belangrijk onderdeel van zijn godsdienst.” Rianne grinnikt. „Wat muziek en uitspraken betreft is Luther mijn vriend.”
Dit is het laatste artikel in een serie over ”stille tijd”. Reageren kan hieronder en via Twitter, gebruik dan #puntuitstilletijd.
----
Alles nog eens nalezen?
Maandag: Interview met ds. Labee, waarin hij Luther citeert over „heilig luieren voor God”
Dinsdag: Dubbelinterview met Jeanthilde en Martijn over stille tijd
Woensdag: Reportage (met video!) vanaf schoolplein Gomarus Gorinchem
Donderdag: Mailwisseling tussen anoniem meisje en ds. W. Visscher over het hoe van stille tijd
Vrijdag: bovenstaand gesprek met vier jongeren.