-

Van: Anoniem

Aan: Ds. W. Visscher

Onderwerp: Een teken van God

Waarom krijg ik nooit een teken van God? Ik heb zo vaak het gevoel dat God me niet hoort.

Dat is een moeilijke vraag. In de Bijbel komen we best vaak mensen tegen die dachten dat God naar hen niet hoorde. Bijvoorbeeld in Psalm 6:5 en 13:2.

Maar hoort God het gebed? Zeker doet Hij dat. De Heere heeft ons de Bijbel gegeven. Lees daarin. Misschien is er een tekst die of een stukje dat je erg aanspreekt. Bid dan of God die tekst nog eens terug wil laten komen. Misschien in de kerk als er over gepreekt wordt. Of misschien zal de Heere in een gesprek met iemand er op terugkomen. Houd daarin ook vol. Blijf vragen of de Heere wil spreken door Zijn Woord. En dan is het zeker dat God zal antwoorden. Niet op onze tijd. Op Zijn tijd.

Ten slotte nog iets. God antwoordt alleen om Jezus’ wil. Dat moet je ook nooit vergeten. Door Christus alleen!

-

Van: Anoniem

Aan: Ds. W. Visscher

Onderwerp: Zonden voelen

God werkt in je (heb ik horen zeggen) als je je zondelast voelt. Maar ik heb daar eigenlijk helemaal geen last van. Waarom voel ik mijn zonden nou nooit eens heel erg?

Zonde en het voelen ervan zijn twee verschillende zaken.

Laat ik een voorbeeld geven. Iemand gaat naar de dokter voor een onderzoek. De dokter laat een foto maken. En wat blijkt: een heel grote en gevaarlijke tumor. De man voelt niets, maar de foto laat het duidelijk zien. Hij moet een zeer ernstige operatie ondergaan. Anders is er geen genezing meer mogelijk.

De Heilige Geest gebruikt voor de kennis van de zonde de Tien Geboden (Rom. 3:20). En dan zegt de Heere door Zijn Woord: Kijk, daar zit de kwaal. In je gedachten, in je woorden, in je daden. De Heere Jezus heeft gezegd dat alleen al het verkeerde gebruik van het woordje ”dwaas” (Matth. 5:22) ons veroordeelt tot de hel! Om onze zonden te leren, moeten we de Bijbel lezen en goed nagaan wie we zijn voor God. Dan zul je merken dat je met gedachten en woorden keer op keer zondigt tegen God.

Zonde moeten we niet voelen, maar we moeten ervan overtuigd worden door de Heilige Geest. Dan schrik je van jezelf. Alleen al de gedachte dat we Gods genade niet nodig hebben of afwijzen, maakt ons tot de grootste zondaren voor God.

----

Van: Anoniem

Aan: Ds. W. Visscher

Onderwerp: Mattheüs 5

Het is echt heel duidelijk, dank u wel! Maar weet u wat het woordje ”raka” in Mattheüs 5 betekent?

Raka is een Syrisch woord en betekent zoveel als slechthoofd (kanttekening SV) of nietsnut (NBV). Dus ten onrechte zulke woorden gebruiken betekent dat we zondigen tegen God en schuldig zijn. Trouwens, lees ook Rom. 3:9-20 maar eens rustig door. Onze keel is een geopend graf. Wel eens een geopend graf gezien? Daarmee bedoelt de Bijbel de woorden die uit onze mond kunnen komen.

Praat thuis ook eens over je vragen, of met de ouderling op de catechisatie. Die kan het zeker goed uitleggen, denk ik.

Dank voor je open vragen en fijne manier van reageren.

Ik sluit af met een woord uit de Bijbel. „Mijn zoon (mijn dochter)! geef mij uw hart” (Spr. 23:26).

Bovenstaand gesprek is een samenvatting van de mailwisseling tussen ds. Visscher en een jongere.

Puntuit besteedt tot en met vrijdag in samenwerking met de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten aandacht aan stille tijd. Meepraten? Dat kan op hier en via Twitter. Gebruik dan #puntuitstilletijd.


-

Van: Anoniem

Aan: Ds. W. Visscher

Onderwerp: Concentreren op gebed

Als ik bid, kan ik mijn aandacht er nooit bij houden. Wat kan ik daaraan doen?

Bidden moet met de grootst mogelijke eerbied en aandacht gedaan worden. Helaas dwalen onze gedachten heel vaak af. Daar heeft een dominee ook mee te maken. Toch is dat zonde. We onteren er God mee. Maar hoe voorkomen we dat?

Bidden is worstelen voor God. Het is God onze nood bekend­maken. Als je zomaar wat woorden zegt, is dat geen bidden, maar je geweten wat sussen.

Hoe moet het dan? Je moet voor het bidden eerst nadenken over wat je wilt vragen. Het is heel belangrijk om concreet te bidden. Misschien heb je vandaag een repetitie. Je mag zeker aan de Heere vragen of Hij je wil helpen. Misschien is er iemand ziek in de familie. Je mag aan de Heere vragen of Hij middelen wil zegenen. Misschien is er groot verdriet in de kerkelijke gemeente. Daar mag je ook voor bidden. Eigenlijk komen we tijd tekort om alles aan de Heere voor te leggen.