Zaterdag: Verlossing van de vloek van de wet

Galaten 4:5

Opdat Hij degenen, die onder de wet waren, verlossen zou, en opdat wij de aanneming tot kinderen verkrijgen zouden.

Uitleg

Misschien heb je het van dichtbij weleens meegemaakt; een adoptiekind. Een kind dat niet uit deze ouders is voortgekomen, maar door hen is aangenomen als kind in volle rechten. Dat wil de Heere nu doen met mensen die door hun zonde een slavenbestaan hadden onder de knoet van de wet. Vanuit onszelf zou dat nooit anders kunnen worden. Maar om twee redenen kan dat wel.

De eerste is: God heeft Zijn Zoon uitgezonden. Hij betrad het terrein van deze wereld om Zich te onderwerpen aan de wet en haar vloek op Zich te nemen. Zo verloste Hij onmondige kinderen van de zware slagschaduw van de wet en bewerkte de adoptie tot kinderen. De tweede is: God heeft Zijn Geest uitgezonden. Dat gebeurde op basis van het volbrachte werk van Christus. In dat werk legde Hij de grondslag voor de aanneming tot kinderen.

De Geest is het, Die mij daar deel aan geeft. Hij leert mij ‘Vader’ zeggen in het voetspoor van Christus, Die het in Getsemané zei: ‘Abba, Vader’ (Marc. 14:36). Een slaaf mag geen ‘vader’ zeggen, een kind wel. Daar werkt de Geest heen: alle slaafse vrees moet wijken en plaats maken voor kinderlijke vrijmoedigheid. Herkent u het? Wat een wonder: ‘Zijn bloed geeft mij ’t recht meer te zijn dan een knecht; ‘k ben Gods kind, dat verblijdt mij zózeer!’


Terug naar Bijbel & leesplannen
Deze Bijbelstudie maakt deel uit van een groter Bijbelrooster.
Download het Leesplan als PDF

Alle Leesplan dagen

-Dinsdag: Dinsdag: Verlossing is noodzaak

“Hoe kom ik hier ooit uit?” Die vraag stellen we onszelf wel eens als we ergens hopeloos mee zijn vastgelopen. Nu, dat is in geestelijk opzicht aan de orde in Romeinen 7. De mens die het nieuwe leven uit Christus leerde kennen, redt het nooit met de wet.

Die wet is nooit een weg tot gerechtigheid ...

-Woensdag: Woensdag: Verlossing uit grote nood

Het duizelt David in Psalm 40. Hij heeft weer heel wat beleefd. Het leven is immers zo vaak vol ellende. Maar de Here heeft hem eruit geholpen. De Heere trok hem op uit een kuil vol kolkend water, uit modderig slijk.

Wat er allemaal aan de hand is geweest? Och…, we lezen het hier niet. Vul het ...

-Donderdag: Donderdag: Isra�l verlost uit Egypte

Wat de HEERE Mozes toezegde, toe Hij hem riep vanuit de brandende woestijnstruik, heeft Hij op een wonderlijke manier waar gemaakt. De Ik-ben-die-Ik-ben heeft Zijn Woord bevestigd: ‘Wanneer gij dit volk uit Egypte geleid zult hebben, zult gijlieden God dienen op deze berg.’

Als een bevestiging van zijn door God geroepen-zijn is het nu zover. ...

-Vrijdag: Vrijdag: Verlossing van satan

Jezus geneest een bezetene, die ook nog blind en stom is. Iemand heeft treffend opgemerkt: de man was drievoudig vergrendeld. Toch breekt Jezus ook hierdoor heen en geneest de man. De mensen die het meemaken stellen een terechte vraag: Dit is toch niet de Zoon van David?

De Farizeeën hier zijn bang voor een positief ...

-Zaterdag: Zaterdag: Verlossing van de vloek van de wet

Misschien heb je het van dichtbij weleens meegemaakt; een adoptiekind. Een kind dat niet uit deze ouders is voortgekomen, maar door hen is aangenomen als kind in volle rechten. Dat wil de Heere nu doen met mensen die door hun zonde een slavenbestaan hadden onder de knoet van de wet. Vanuit onszelf zou dat nooit anders kunnen worden. Maar ...

-Zondag: Zondag: Verlossing door Jezus� bloed

“En…, hoe maakt uw zoon het?” “Prima! Hij is pas nog weer bevorderd, hij heeft nu een hele afdeling onder zich.” Ouders willen veelal graag dat hun kinderen het ver brengen. En liefst verder dan anderen! Maar is dat echt hét ideaal?

Jezus heeft aan Zijn leerlingen toch al leidende ...

-Maandag: Maandag: Verlosssing van de toekomende toorn

Terecht leggen we de nadruk op de noodzaak van bekering. Daar kan geen mens buiten. Ieder mens wordt geboren met de rug naar God toe. Waar kijken we dan naar, waar hangen we aan?

Paulus noemt hier de afgoden. Ogenschijnlijk zien ze er vandaag wat anders uit dan toen, maar ze zijn er: het geld, ons mooie ...