WETENSCHAP (Verschijnt elke dinsdag)
Zomerse nachten in december
Het lang aanhoudende zachte weer van de afgelopen weken komt door een zuidelijke stroming die lang aanhoudt, legt voorlichter Harry Geurts van het KNMI in De Bilt uit.
Grenzen aan de gifspuit
„Een op de vier bakjes aardbeien bevat te veel gif.” „Iedere dag krijgen 50.000 kinderen te veel resten van bestrijdingsmiddelen binnen.” „Zuid-Europese druiven zijn ongehoord vies.” Zijn onze tuinbouwers en fruittelers echt zulke gifmengers ?
Planck, surfen en internet
De echte grondlegger van de informatiemaatschappij is Max Planck, die precies een eeuw geleden zijn kwantumtheorie publiceerde.
Millenniumoverzicht
Elke week, nu twee jaar lang, stond op deze plaats een korte beschrijving van een wetenschappelijke doorbraak in de afgelopen duizend jaar. Vandaag een overzicht.
Over sneeuwballen en glaasjes melk
Wat is rechtsdraaiende yoghurt en is het echt zo goed? Waarom blijven luiers droog? Hoe werkt tandpasta op ons gebit in? Waarom zijn ademende vezels bij buitensporters zo in opmars?
Eerste plant
genetisch ontrafeld

De zandraket, Arabidopsis thaliana, is de eerste plant waarvan de volledige DNA in kaart gebracht is. De genetische samenstelling van de zandraket is eenvoudig.
„Marsmeteoriet bevat
toch fossielen”

Kleine magnetische kristalletjes die zijn gevonden in een meteoriet afkomstig van de planeet Mars zijn volgens wetenschappers van de Lockheed Martin Corporation waarschijnlijk geproduceerd door bacteriën.
   vorige afleveringen