Voorpagina23 maart 2001

Conflict Nederland
en EU blijft bestaan

Van onze redacteuren
DEN HAAG – Het conflict tussen Nederland en de Europese Unie over de toepassing van noodvaccinaties was vanmorgen nog niet opgelost. „Vaccineren is gekkenwerk”, zei een woordvoerster van eurocommissaris Byrne (Volksgezondheid). Premier Kok en minister Brinkhorst van Landbouw staan er daarentegen op ruimte te krijgen voor noodentingen. „Onder mijn politieke verantwoordelijkheid komen er in Nederland nooit brandstapels”, zei Brinkhorst gisteren beslist.

De regeringsleiders, die vandaag op een Europese top in Stockholm bijeen zijn, zullen geen beslissing nemen over het onderwerp. Zij willen eerst weten hoe hun veterinaire deskundigen oordelen, die vandaag in Brussel bijeen zijn. Bekend is al wel dat de meeste landen vaccineren pas aan de orde achten bij een echte mkz-epidemie. Van een epidemie is in hun ogen sprake als op vele, willekeurige plekken de ziekte uitbreekt.

Brinkhorst heeft het Permanent Veterinair Comité (PVC) gisteren gemeld dat hij noodvaccinaties toe zal gaan passen zodra het destructiebedrijf Rendac de verwerking van dieren niet meer aankan. Het wil er bij Brussel echter niet in dat Nederland een capaciteitsgebrek zou hebben bij het vernietigen van enkele tienduizenden beesten, terwijl ons land in 1996/97 wel in staat was 9,6 miljoen varkens te verbranden.

De verwachting was vanmorgen dat het PVC ons land vandaag niet zal toestaan te vaccineren. „Maar zodra het zeker is dat het virus in Duitsland is, gaat men in dat land zéker enten en mogen wij het dus ook gaan doen”, meent VVD-europarlementariër J. Mulder.

Brinkhorst kreeg voor zijn beleid gisteren steun van talloze boeren, die overigens nog verder willen gaan dan de bewindsman. Wil de minister alleen noodvaccinatie rond de brandhaarden, veel veehouders willen een preventieve enting van de gehele veestapel. Om hun eis kracht bij te zetten, voerden sommigen gisteren actie.

Tussenstop
Inmiddels is grotendeels bekend waar het virus op het vasteland van Europa vandaan komt. Een grote lading stierkalveren, die op 22 februari uit Ierland vertrok, maakte de dag daarna een tussenstop op een rustplaats in het Franse departement Mayenne. Op die rustplaats hebben ook Britse schapen gebivakkeerd. Vanuit Mayenne is een deel van de runderen naar Nederland vervoerd, sommigen naar Oene, anderen naar Sprang-Capelle en Weerd.

De Nederlandse regering is verontwaardigd dat zij pas woensdag per fax van de Fransen het verhaal over Mayenne hoorde. Frankrijk, dat Mayenne beschouwt als dé bron van besmetting in eigen land, had dit veel eerder kunnen laten weten, meent Nederland.

Overigens werd gisteren bekend dat de ziekte ook in Ierland is vastgesteld. Al het Ierse vee dat recent Nederland is ingevoerd, wordt nu getraceerd en van de buitenwereld afgesloten.

De gang van zaken rond het Ierse veetransport laat zien dat incubatietijd van de ziekte veel langer is dan werd aangenomen. Dit gegeven verontrust de boerenorganisatie LTO-Nederland. Blijkbaar hebben de desbetreffende kalveren hier bijna een maand hebben gestaan zonder dat iemand iets merkte. De in totaal 230 kalveren kunnen daardoor sinds 24 februari theoretisch vele andere dieren hebben besmet, eventueel via overbrengers zoals mensen en wagens, vreest LTO.

Geruchten
Vanmorgen gingen sterke geruchten dat ook op andere plaatsen, zoals Kootwijkerbroek en Beesd, de gevreesde ziekte is vastgesteld. Op diverse plaatsen in het land hebben boeren inmiddels geen voedsel meer voor hun dieren. Noodleveringen zijn op gang gekomen. Het Centraal Bureau Levensmiddelen verwacht vanaf morgen een tekort aan melk in de supermarkten.

Zie ook:
Mkz-virus komt waarschijnlijk uit Ierland

Verbod op vervoer veevoer iets soepeler

In Ierland ook mkz ontdekt

Protest tegen „dierenholocaust”

”Geen mkz, dan niet ruimen”

Mkz in vraag en antwoord

SoW-kerken roepen op tot voorbede

Blauwe plekken om 'n pak melk

Zand in de witte motor

Scholen sluiten deuren

Schapen in Kruiningen geruimd

Koningin Beatrix leeft mee met gedupeerden

Korte berichtgeving